Poate deveni apărarea motorul creșterii economice în Europa?

Sistem european SAMP/T Sursa foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Microunde, GPS, drone, bandă adezivă, PC. Aceasta este doar o listă scurtă de bunuri de uz casnic care își au originea în laboratoarele de cercetare militară, scrie Politico.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Funcționalitatea lor cu dublă utilizare este cunoscută sub numele de „fuziune militară-civilă” în limbajul sectorului de apărare.

Acum, când Europa este pe cale să lanseze un val de bani în sectorul său de apărare, inversând decenii de subinvestiții, sunt mari speranțe că productivitatea lamentabilă a continentului ar putea profita de o ingeniozitate militară similară pentru a redresa situația.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Proiectele în curs de desfășurare în Europa încep deja să rivalizeze cu cele din Statele Unite în ceea ce privește ambiția: de la apărarea antirachetă continentală la constelațiile de sateliți de pe orbita joasă a Pământului care ar putea oferi alternative la Starlink al lui Elon Musk, din ce în ce mai puțin fiabil.

Speranța este că, în cele din urmă, toate investițiile vor conduce la inovații tehnologice care se vor răsfrânge asupra economiei civile, stimulând productivitatea și amortizându-și cheltuielile.

Dar este acest lucru realist sau doar o iluzie? Nu există nicio îndoială că, pe termen scurt, presiunea economică este inevitabilă și va necesita reduceri de finanțări în alte domenii.

„Este vorba despre a cheltui mai mult, a cheltui mai bine”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-un discurs rostit la începutul anului, recunoscând plângerile de lungă durată ale Washingtonului cu privire la faptul că Europa nu face suficient pentru propria sa securitate. În timp ce două treimi dintre membrii NATO îndeplinesc acum obiectivul alianței de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare, este încă „departe de a fi suficient”, a spus Rutte.

Dorința lui Rutte se îndeplinește. Comisia Europeană a deschis porțile pentru cheltuieli militare în valoare de 800 de miliarde de euro. În paralel, Germania, cea mai mare economie a Europei, a anunțat un plan de a cheltui un trilion de euro pentru a-și moderniza armata națională șubredă și a-și repara infrastructura. 

Roboți pentru război

Acolo unde se duc banii publici, se duc și afacerile private, și există o cultură înfloritoare de noi actori în domeniul apărării care apar pentru a satisface nevoile de apărare ale Europei.

Loïc Mougeolle este un antreprenor în domeniul apărării ale cărui legături cu armata datează de o generație. Tatăl său a lucrat în domeniul descurajării nucleare pentru marina franceză; el, la rândul său, a lucrat nouă ani pentru o firmă de apărare până când și-a co-fondat propria companie de apărare, Comand AI, în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina.

„Nu vom fi niciodată capabili să producem mai mult decât un adversar strategic precum China”, a declarat Mougeolle, care este director executiv al Comand AI, cu sediul la Paris. „Ceea ce trebuie să facem este să fim capabili să desfășurăm operațiuni, de 10 ori, de 100 de ori mai eficiente decât ei. Acesta este punctul de plecare al Comand AI.”

Mougeolle a declarat că a dezvoltat o platformă bazată pe inteligență artificială care poate descifra ordinele, dezvolta secvențe de sarcini și analiza terenul, toate cu scopul de a accelera foarte mult timpii de răspuns militar. Cu ajutorul Comand AI, „un ofițer de stat major poate face treaba a patru”, a spus el.

Pentru moment, Comand AI se concentrează doar pe sectorul apărării, dar Mougeolle a declarat că tehnologia dezvoltată de compania sa are și aplicații civile. De exemplu, ar putea ajuta flotele de roboți de livrare să navigheze pe teren pentru a ajunge la destinație. Sau ar putea ajuta la gestionarea atacurilor cibernetice coordonate asupra întreprinderilor private.

Start în cursele spațiale

Cu toate acestea, încredințarea noilor invenții de care beneficiază europenii obișnuiți unor actori inovatori precum Comand AI sau inițiativele europene de apărare prin satelit și rachete reprezintă un risc. Deși există o mulțime de precedente istorice, nu există nicio certitudine.

„Cheltuielile pentru apărare au fost un motor important al progreselor tehnologice în SUA”, a declarat Chris Miller, profesor la Universitatea Tufts și autor al cărții Chip War: The Fight for the World’s Most Critical Technology (Războiul cipurilor: lupta pentru cea mai importantă tehnologie din lume). „Departamentul Apărării a finanțat adesea cercetarea de bază și prototipurile care au fost apoi preluate de firmele private și transformate în tehnologii civile care schimbă lumea, cum ar fi [micro]cipurile, GPS-ul sau ecranele de afișare.”

Cercetările Institutului Kiel, publicate înaintea Conferinței privind securitatea de la Munchen din februarie, au estimat că productivitatea pe termen lung a Europei ar putea crește cu până la 0,25% pentru fiecare 1% din PIB cheltuit pentru cercetarea militară.

„Există tot mai multe dovezi că unele dintre cele mai mari descoperiri, în special în domeniul de înaltă tehnologie al calculatoarelor, sunt asociate cu cercetarea și dezvoltarea care a fost dezvoltată în timpul cursei spațiale”, a declarat Ethan Ilzetzki, autor al lucrării și profesor la London School of Economics.

Natura competitivă a războiului și mizele existențiale în joc încurajează eficiența și inovarea. Deși poate că nu este un precedent pe care UE de astăzi ar dori să îl repete, rivalitățile intense din Europa modernă timpurie au contribuit la apariția supremației sale tehnologice în secolele XVIII și XIX.

„Există aici un stimulent pentru a fi la frontiera tehnologică și chiar pentru a împinge frontiera tehnologică”, a declarat Ilzetzki. 

De la plug la sabie

Planurile de creștere a apărării continentale au atras deja critici, în special din partea celor de stânga care subliniază importanța păstrării statului asistențial pentru a evita reacțiile populiste.

„În timp ce cheltuielile militare nu mai cunosc limite fiscale, beneficiile sociale și sprijinul pentru concediul parental sunt deja în pericol”, au susținut economiștii Tom Krebs și Isabella Weber într-un articol pentru Project Syndicate. „Acest lucru este menit să alimenteze și mai mult nemulțumirea”.

Guvernul laburist al Regatului Unit este o picătură în ocean. Acesta a anunțat recent reduceri ale ajutoarelor sociale în valoare de 4,8 miliarde de lire sterline, chiar dacă a majorat cheltuielile pentru apărare cu 2,2 miliarde de lire sterline.

Nu este numai durere. Cheltuielile militare vor da economiei un impuls pe termen scurt. Veniturile contractorilor din domeniul apărării vor crește, locurile de muncă din industria prelucrătoare vor crește, iar salariile lucrătorilor se vor întoarce în economie. Daniel Kral, economist principal la Oxford Economics, a declarat că amploarea planurilor este atât de mare încât acestea ar putea contribui la „scoaterea Europei din stagnare printr-o creștere determinată de cererea internă”.

Dar, în timp ce producția de arme și bombe este contabilizată în cifrele PIB-ului, nu există niciun impuls de productivitate pe termen lung din partea minelor de teren care zac pur și simplu în pământ sau a obuzierelor ascunse în cazărmi. Acestea pot garanta sistemul care generează PIB-ul protejându-l de invazie, dar contribuția lor la cifrele finale este necuantificabilă.

Aceasta este o problemă, având în vedere că planurile de reînarmare ale Europei vor fi finanțate în mare parte prin îndatorare. Datoria publică este deja ridicată, iar creșterea acesteia ar putea foarte bine să afecteze economia pe termen lung.

Alegeri, alegeri

O modalitate de a încheia cercul este să investim mai inteligent. Pentru a păstra cât mai multă valoare în Europa, blocul va trebui să dezvolte el însuși produsele pe care le cumpără în prezent din SUA – și să facă acest lucru fără a antagoniza în continuare o Casă Albă protecționistă. Mai mult de jumătate din cheltuielile europene cu achizițiile se îndreaptă către firmele americane.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut guvernelor să înlocuiască rachetele americane Patriot și avioanele F-35 cu alternative europene precum sistemele SAMP/T și avioanele Rafale. Berlaymont sprijină în mod explicit industria locală ca parte a eforturilor sale de reînarmare.   

Dar țările din prima linie, precum Polonia sau Finlanda, doresc să acorde prioritate nevoilor imediate – chiar dacă asta înseamnă să cumpere de la SUA, Coreea de Sud sau Israel. 

„Țările baltice văd focul, Europa Centrală vede fumul, toți ceilalți nu văd nimic”, a declarat un diplomat european care a cerut să rămână anonim pentru a vorbi deschis.

În prezent, prea multe din cheltuielile de apărare ale Europei se îndreaptă către campioni naționali înrădăcinați, care se mișcă lent. În schimb, lucrarea lui Ilzetzki descrie modul în care Departamentul american al Apărării promovează concurența prin achiziții duale – achiziționarea de sisteme de arme de la mai multe companii în același timp pentru a încuraja concurența. Adesea, aceste licitații sunt mai deschise: În loc să favorizeze o anumită tehnologie cu specificații foarte fixe care, de fapt, favorizează jucătorii consacrați, departamentul va lansa un apel pentru soluții deschise la o anumită problemă militară.

Astfel de licitații „au ajuns la un set mai larg de întreprinderi care sunt mai mici, mai tinere și mai orientate spre tehnologie … [și] au condus, de asemenea, la mai multe brevete și efecte secundare de dublă utilizare”, se arată în raportul Kiel.

În parte din această cauză, aproximativ 16 % din cheltuielile militare ale SUA sunt destinate cercetării și dezvoltării, în comparație cu doar 4,5 % în Europa. Acest lucru ajută companiile americane să își păstreze avantajul tehnologic și le face mai susceptibile de a inventa ceva util în viața civilă.

Ca atare, pentru a reuși pe termen lung, orice efort european coordonat de reînarmare va necesita ca capitalele să facă mai mult pentru a îmbrățișa noii intrați – mulți mai agili și la frontiera tehnologică, a declarat Dan Breznitz, un expert în politica de inovare gestionată de stat la Universitatea din Toronto. 

„Trebuie să fii capabil să perturbi sistemul”, a spus el. „Trebuie să înțelegeți că vor exista noi jucători. Iar unii dintre acești noi jucători vor deveni noii giganți. Și, sincer să fiu, nu sunt sigur că UE se pricepe prea bine la acest lucru.”

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.