Poliția Română reia achiziția auto pentru 1.800 de vehicule. 58 de milioane euro pentru mașini de intervenție, motociclete, VAN-uri, 4 x 4

mașină poliție

Inspectoratul General al Poliției României (IGPR) a lansat în SICAP un contract cu o valoare maximală de peste 280 de milioane lei pentru achiziția unei game largi de autovehicule noi, inclusiv motociclete, necesare pentru parcul propriu. Contractul este împărțit în 12 loturi, pentru fiecare tip de vehicul dorit, și se poate licita individual pentru fiecare dintre aceste loturi sau pentru mai multe. La dimensiunea maximă, contractul IGPR este pentru aproximativ 1.700 de vehicule, așa cum se poate vedea în tabelul atașat.

„Se intenționează achiziționarea următoarelor autovehicule:

 • Motocicletă, categoria de omologare L3e
 • Laborator criminalistic – VAN, categoria de omologare N1
 • Autovehicul pentru transport câini de serviciu, categoria de omologare N1
 • Autovehicul pentru munca de circulație, categoria de omologare M1G
 • Autovehicul pentru ordine publică, categoria de omologare M1G
 • Autoutilitară, categoria de omologare N1
 • Autoutilitară 2, categoria de omologare N1
 • Autovehicule pentru transport efective și intervenție, pentru dotarea structurilor de ordine publică, categoria de omologare N1
 • Autovehicule pentru transport persoane și/sau materiale 5 locuri 4×4, categoria de omologare N1
 • Autovehicule pentru transport și intervenție, categoria de omologare N1
 • Microbuz de 16+1 locuri, categoria de omologare M2
 • Autovehicul pirotehnic”, este descierea licitației.

În fundamentarea achiziției, Poliția argumentează că parcul auto pe care îl exploatează este uzat moral, pentru că este supus unei degradări continue și accelerate, dat fiind natura utilizării lui în exercitarea atribuțiilor specifice. Mai argumentează IGPR că acest deficit de mijloace noi a fost mult timp ignorat, astfel că uzura s-a accentuat, de la an la an.

LOTDenumire produsU.M.CANTITĂȚI
MINMAX
1MotocicletăCPL.1075
2Autolaborator criminalistic – tip vanCPL.10100
3Autovehicul pentru transport câini de serviciuCPL.10100
4Autovehicul pentru munca de circulațieCPL.20300
5Autovehicul pentru ordine publicăCPL.20400
6Autoutilitară – tip 1CPL.1050
7Autoutilitară – tip 2CPL.1050
8Autovehicul pentru transport efective și intervențieCPL.50300
9Autovehicul transport persoane și/sau marfă 5 locuri 4×4CPL.10150
10Autovehicul pentru transport și intervențieCPL2085
11Microbuz 16+1 locuriCPL.150
12Autovehicul pirotehnicCPL.217

Această licitație fusese urcată în SICAP și în 6 mai și avea o valoare mai mare – 307 milioane lei. La scurt timp după anunț, sindicatul polițiștilor a salutat achiziția, însă a precizat că vrea să fie consultat privind dotările vehiculelor, anume cele ale autospecialelor. Licitația a fost, în cele din urmă anulată, nimeni nu a depus ofertă, pe niciun lot.

„Se observă și constată clar o îmbunătățire a specificațiilor tehnice ale autospecialele ce urmează a fi achiziționate, față de cele care există astăzi în prezent în parcul auto al I.G.P.R., ceea ce ne dă de înțeles că până la urmă mesajele aproape de disperare a organizațiilor sindicale și a tuturor polițiștilor au fost auzite de factorii de decizie. Sperăm ca aceste achiziții să nu se facă în ”plan cincinal”, ci periodic astfel încât să nu fie grevat bugetul instituției și astfel să fie evitate cazurile când autospecialele își depășesc perioada normală de exploatare, însă în lipsa unor noi polițiștii sunt nevoiți să le folosească pe cele uzate. A se vedea cazul ”Loganul 2005”, autovehicul care a rămas în dotarea structurilor Poliției până în anul 2020, chiar 2021 pe alocuri.

Având în vedere termenele necesare derulării unei astfel de licitații, dar și perioada instituită de beneficiar pentru livrarea produselor de la momentul semnării contractului, ne indică faptul că aceste noi autospeciale ar putea fi distribuite la sfârșitul acestui an, poate chiar începutul anului viitor.

Organizația noastră sindicală salută demersul de modernizare și consolidare a parcului auto al Poliției Române, însă în perioada imediat următoare vom elabora o listă de propuneri/observații cu privire la prezenta licitație cu scopul de îmbunătăți considerabil autospecialele ce vor intra în dotarea structurilor operative”, transmitea SIDEPOL.

Ce s-a schimbat din mai este acum că achiziția are o valoare mai mică, termenul de livrare s-a redus de la doi ani la nouă luni, iar fișele tehnice au fost și ele modificate, pe ici, pe colo.

Livrările se întind pe o perioadă de 270 de zile, pentru toate loturile, de la durata semnării contractelor. Perioada minimă de garanție solicitată pentru toate vehiculele este de trei ani sau 100.000 de kilometri. Pentru o garanție suplimentară acordată se primește punctaj în plus la licitație.

Ofertele se deschid în 31 august.

Sursa foto: Facebook / Poliția Română

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *