Planul Comisiei Europene de a aplica o taxă întreprinderilor moderat de mari din UE pare puțin probabil să vadă vreodată lumina zilei, scrie POLITICĂ.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Guvernele de pe continent și Parlamentul European – care trebuie să aprobe planul – se aliniază deja pentru a-l respinge.
Taxa – pe care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat-o miercuri ca parte a viitorului buget pe termen lung al UE – ar urma să genereze 6,8 miliarde de euro pe an. Ideea este că aceasta ar fi o nouă sursă de venituri pentru finanțarea programelor UE și rambursarea datoriilor din perioada Covid.
Dar când cerneala de pe această politică abia se uscase, Germania și Țările de Jos au părut să dea o lovitură fatală.
„Nu se pune problema ca Uniunea Europeană să impoziteze companiile, deoarece Uniunea Europeană nu are niciun temei juridic pentru acest lucru”, a declarat Merz în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic Keir Starmer la Londra. „Noi nu facem acest lucru”.
Culmea este că Merz și von der Leyen fac parte din același partid creștin-democrat german.
Iar un purtător de cuvânt al guvernului olandez a declarat pentru POLITICO că „pentru Țările de Jos, acest lucru nu se discută”, insistând asupra necesității ca UE să își reducă bugetul în loc să îl suplimenteze.
Nu doar țările nordice ale UE – cele care sunt în mod tradițional reticente față de creșterea cheltuielilor UE – au obiecții. Un diplomat dintr-o țară sudică mai puțin frugală din punct de vedere fiscal a declarat pentru POLITICO că ar fi „dificil” ca planul să supraviețuiască.
Membrii Parlamentului European, care ar trebui să aprobe planul împreună cu țările membre, au fost, de asemenea, neimpresionați.
Monika Hohlmeier, deputat al Partidului Popular European și vicepreședinte al Comisiei pentru buget, a declarat că taxa „este în contrast puternic cu eforturile noastre de a consolida competitivitatea companiilor europene – în special a celor cu capitalizare medie”.
„Acestea sunt exact întreprinderile pe care le sprijinim în mod activ prin intermediul unui fond substanțial pentru competitivitate menit să stimuleze inovarea, să stimuleze productivitatea și să consolideze UE ca un centru de investiții global atractiv”, a spus ea.
Punctul său de vedere este deosebit de important, deoarece PPE de centru-dreapta este cel mai mare partid din Parlament și cel mai puternic grup politic din Bruxelles. PPE domină Colegiul comisarilor, iar von der Leyen însăși este membru al acestuia.
Cum funcționează
Impozitul propus s-ar aplica companiilor cu venituri mai mari de 100 de milioane de euro – și ar fi plătit, în mod controversat, indiferent dacă firma înregistrează sau nu profit.
Cifra de afaceri de 100 de milioane de euro nu este atât de mare pe cât ar putea părea – băncile mari pot încasa de peste 500 de ori mai mult într-un an.
Impozitul este propus sub forma unei taxe fixe și nu a unui procent din venituri. Conform textului legislativ publicat de Comisie, firmele cu o cifră de afaceri netă cuprinsă între 100 și 250 de milioane de euro vor plăti o taxă fixă de 100.000 de euro, care va crește până la un maxim de 750.000 de euro pentru societățile cu venituri de peste 750 de milioane de euro.
Aceasta înseamnă că o întreprindere care realizează venituri de 750 de milioane de euro pe an va plăti aceeași sumă ca una care realizează venituri de 75 de miliarde de euro. Se preconizează că taxa va genera venituri de 6,8 miliarde de euro pe an, contribuind astfel în mod semnificativ la veniturile fiscale anuale directe de aproape 60 de miliarde de euro pe care UE speră să le obțină începând cu 2028.
Alessandro Ciriani, fost ministru în guvernul italian al Giorgiei Meloni și în prezent deputat european din partea partidului său Fratelli d’Italia, a declarat că propunerea este „în contradicție cu voința unei părți majoritare a Parlamentului”.
„Este un paradox evident să vorbim despre sprijinirea sectorului nostru productiv și apoi să îl secerăm cu lama fiscală”, a spus el.
Companiile, de asemenea, o detestă.
Markus J. Beyrer, director general al grupului de lobby al întreprinderilor din UE, BusinessEurope, a numit propunerea „total contraproductivă”, în timp ce Stefan Pan, vicepreședinte al Confindustria din Italia, a declarat că cifra de 100 de milioane de euro pentru cifra de afaceri „riscă să împiedice creșterea întreprinderilor inovatoare”.
Tanja Gönner, director general al Federației Industriilor Germane, a cerut Berlinului să adopte o poziție fermă împotriva propunerii, susținând că aceasta este „în contradicție cu obiectivele strategice ale UE”.
Idee „foarte proastă”
Ideea de a impozita cifra de afaceri în locul profiturilor este „foarte proastă”, a declarat Zsolt Darvas, membru senior al think tank-ului Bruegel. Una dintre probleme este că afectează sectoare cu marje de profit foarte diferite.
O altă problemă este că impozitul este regresiv, punând în același coș firme cu condiții financiare diferite. „Nu este corect, pur și simplu nu este echitabil”, a declarat Darvas. „Este probabil cea mai proastă opțiune”.
Mulți au obiectat, de asemenea, față de faptul că pare diametral opusă obiectivului competitivității industriale. Von der Leyen a făcut din „competitivitate” marca emblematică a celui de-al doilea mandat al său, iar impozitul pe corporații este greu de vândut din punct de vedere politic. Mai ales în Berlin.
Germania trece printr-o perioadă de stagnare economică după o recesiune de doi ani. Această criză economică forțează guvernul să își regândească complet poziția fiscală în mijlocul unui război comercial cu SUA, punând și mai mult în pericol modelul său economic bazat pe exporturi.
Oficialii de la Ministerul Afacerilor Economice au avertizat deja că evaluarea lor cu privire la veniturile bugetului UE va depinde de modul în care este tratată competitivitatea economiei europene.
Asta nu înseamnă că taxa nu are nicio justificare. Companiile atât din Europa, cât și din țările terțe beneficiază de pe urma comerțului în interiorul blocului comunitar și, după cum a afirmat deputatul francez Fabien Keller din grupul liberal Renew, „acest lucru este direct legat de un bun public al UE: piața unică. Fără UE, nu există comerț fără întreruperi pe cea mai mare piață unică din lume”.
Cu o opoziție atât de vehementă din partea țărilor membre și a parlamentarilor, taxa propusă de von der Leyen are puține șanse de supraviețuire în forma sa actuală.