Polonia preferă Westinghouse în locul EDF pentru a construi prima sa centrală nucleară

Redacția oct. 31, 2022 0 comentarii
nuclear plant

Varșovia a ales grupul american Westinghouse în locul concurenților săi francez (EDF) și sud-coreean pentru centrala sa Choczewo, în apropiere de Marea Baltică, în nordul țării. Scopul este ca aceasta să fie operațională în 2033, scrie Le Monde, potrivit Rador.

Acesta este un regres pentru EDF. Polonia a ales grupul american Westinghouse pentru a construi prima sa centrală nucleară, a anunţat vineri, 28 octombrie, premierul polonez Mateusz Morawiecki. Pe lângă compania franceză, în cursă s-a aflat şi KHNP, o companie sud-coreeană.

„Confirmăm că proiectul nostru de energie nucleară va folosi tehnologie fiabilă și sigură de la @WECNuclear” (Westinghouse), a scris Morawiecki pe Twitter. El a precizat că decizia va fi ratificată oficial în cadrul unui consiliu de miniștri de la Varșovia, miercuri, 2 noiembrie.

Vineri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite sunt „mândre că sunt partenerul puternic al Poloniei pentru energie și securitate” și au subliniat „miile de locuri de muncă” pe care această colaborare ar trebui să le creeze în ambele țări.

„Acesta este un pas uriaș în consolidarea relației noastre cu Polonia pentru generațiile viitoare”, a declarat secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm.

Această decizie „transmite un mesaj clar Rusiei, [că] Alianța Atlantică este unită pentru a ne diversifica aprovizionarea cu energie (…) și pentru a rezista militarizării rusești a energiei”, a continuat el într-un videoclip.

Jennifer Granholm a subliniat că Polonia a ales Westinghouse „pentru prima parte a proiectului său nuclear de 40 de miliarde de dolari”, fără a preciza valoarea totală a acestei investiții. Un înalt oficial al guvernului american, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a dezvăluit însă că acordul valorează „miliarde” de dolari și va crea „mii de locuri de muncă bine plătite”.

Polonia plănuia de ani de zile să-şi doteze capacitatea de a produce energie nucleară în scopuri civile, iar problema securității energetice a devenit mai presantă din cauza invadării Ucrainei de către Rusia.

Guvernul polonez a anunțat că dorește ca această primă centrală nucleară, dotată cu trei reactoare, să intre în funcțiune în 2033. A ales să o instaleze în nordul țării, în satul Choczewo, nu departe de Marea Baltică.

Varșovia nu intenționează să se oprească aici. Țara dorește construcția ulterioară a altor trei reactoare. Pentru acest „al doilea set”, „anticipăm că va fi vorba și despre Westinghouse”, a indicat oficialul american.

Danemarca, Norvegia și Polonia au inaugurat și o nouă conductă de gaze care va transporta gaz norvegian în Polonia prin Danemarca, după ce Rusia a întrerupt livrările către polonezi.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *