Guvernul Poloniei a anunțat că va lansa un program-pilot de reducere a săptămânii de lucru. În medie, polonezii au în prezent unele dintre cele mai lungi programe săptămânale de muncă din Europa, scrie Notes from Poland.
„Acesta va fi primul program-pilot de reducere a timpului de lucru în această parte a Europei, primul program-pilot la scară largă din Polonia”, a declarat Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, ministrul pentru familie, muncă și politică socială.
„La mai bine de un secol de la introducerea zilei de lucru de opt ore, polonezii lucrează cu siguranță mai eficient, mai bine și mai inteligent. Este timpul ca ei să înceapă să lucreze mai puțin”, a adăugat ea.
Programul va permite întreprinderilor, autorităților locale, fundațiilor și sindicatelor să testeze în mod voluntar o săptămână de lucru mai scurtă fie prin reducerea orelor de lucru în fiecare zi, fie prin extinderea weekendului la trei zile, fie prin acordarea mai multor zile de concediu anual.
Indiferent de metoda aleasă, organizațiile participante vor trebui să mențină salariile și numărul actual de angajați.
Ministerul intenționează să prezinte mai multe detalii în iunie și să lanseze recrutarea pentru proiectul pilot în lunile următoare. În primul an, 10 milioane de zloți (2,3 milioane de euro) vor fi alocate pentru punerea în aplicare și executarea programului.
În anunțul său, ministerul a subliniat că Polonia se numără printre cele mai suprasolicitate națiuni din Europa. Potrivit Eurostat, polonezii au al treilea cel mai lung program de lucru din Uniunea Europeană.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În 2023, persoanele angajate în Polonia lucrau, în medie, 39,3 ore pe săptămână, cu mult peste cifra de 36,1 la nivelul UE și doar după cele din Grecia și România, care lucrau, în medie, 39,8 și, respectiv, 39,5 ore pe săptămână.
Obiectivul ministerului este de a reduce cu 20% timpul de lucru anual. Ministerul a declarat că analizele sale privind reducerea săptămânii de lucru indică beneficii pentru angajați, cum ar fi o sănătate mai bună, un risc mai scăzut de epuizare, timp pentru sine și pentru cei dragi, oportunități de dezvoltare personală și cariere profesionale mai durabile.
În același timp, angajatorii beneficiază de creșterea eficienței și creativității angajaților, de reducerea numărului de greșeli și accidente, de reducerea absenteismului și de creșterea competitivității pe piața muncii.
Ministerul a citat, de asemenea, două exemple de implementare cu succes a unei săptămâni de lucru mai scurte în Polonia – în orașul Włocławek din centrul Poloniei și într-una dintre cele mai vechi firme din țară, Herbapol Poznań.
Luând cuvântul în cadrul anunțului, Krzysztof Kukucki, primarul orașului Włocławek, a explicat că săptămâna de lucru mai scurtă a fost testată mai întâi în cadrul primăriei înainte de a fi extinsă ulterior la alte instituții publice. În prezent, „câteva mii de persoane se bucură de beneficiile săptămânii de lucru de 35 de ore”, a spus el.
Între timp, Herbapol Poznań a introdus pentru prima dată o săptămână de lucru de patru zile în 2023. „Principiul pe care l-am urmat a fost: angajatul nu poate decât să câștige de pe urma acestei schimbări, iar compania nu poate pierde”, a explicat Tomasz Kaczmarek, președintele consiliului de administrație al companiei.
Deși la început decizia Herbapol a fost întâmpinată cu critici și scepticism, inclusiv în rândul unor angajați, ea a dus la scăderea fluctuației de personal, la reducerea absenteismului și la cele mai bune rezultate financiare ale companiei din ultimii mulți ani.
Anunțul ministerului a fost, însă, criticat de unii. „În acest moment, economia poloneză cu siguranță nu își poate permite acest lucru. Ne aflăm într-o fază în care resursele de forță de muncă se reduc foarte rapid din cauza crizei demografice”, a declarat Rafał Dutkiewicz, șeful organizației Employers Poland, pentru postul de radio TOK FM.