Parisul a trecut printr-o transformare semnificativă în ultimul deceniu, sub conducerea primarului Anne Hidalgo, acordând prioritate transportului durabil și reducând drastic dependența de mașini, transmite Fast Company.
Confruntat cu o poluare gravă a aerului care depășește limitele de sănătate ale UE și cu necesitatea de a reduce emisiile climatice, orașul a pus în aplicare măsuri îndrăznețe, inclusiv interzicerea accesului mașinilor pe peste 100 de străzi și eliminarea a zeci de mii de locuri de parcare.
Au fost adăugate sute de kilometri de piste pentru biciclete, ceea ce a dus la o schimbare vizibilă a obiceiurilor de deplasare.
După cum remarcă Vincent Thorne, cercetător în domeniul mobilității durabile, mersul pe bicicletă în Paris „seamănă acum cu situația din Copenhaga”, evidențiind infrastructura îmbunătățită pentru bicicliști.
Impactul măsurilor asupra calității aerului
Impactul asupra calității aerului a fost substanțial. Un raport recent indică faptul că nivelurile de poluare au scăzut cu aproximativ jumătate față de 2005. Datele Airparif arată o scădere cu 55% a particulelor în suspensie (PM 2.5) și o reducere cu 50% a dioxidului de azot în ultimele două decenii.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Aceste progrese se bazează pe inițiativele anterioare ale primarului Bertrand Delanoë, care a introdus rețele de partajare a bicicletelor și a mașinilor electrice și a pietonalizat părți ale Senei. Hidalgo a continuat aceste eforturi prin pietonalizarea malului drept, implementarea unei zone cu emisii reduse și înlocuirea locurilor de parcare cu spații verzi.
Conceptul de „oraș de 15 minute”, în care nevoile zilnice sunt la o scurtă plimbare pe jos sau cu bicicleta, a fost adoptat, orașul reamenajând clădirile cu destinație unică pentru a promova cartierele cu destinație mixtă.
Extinderea pistelor de biciclete a dus la dublarea utilizării pistelor de biciclete în timpul orelor de vârf între 2022 și 2023, bicicletele depășind numărul mașinilor pe unele drumuri.
Deși este posibil ca unii dintre noii bicicliști să fi renunțat la transportul public, reducerea generală a spațiului rutier pentru mașini încurajează o schimbare mai amplă către mersul pe jos și transportul public.
După cum observă Thorne, rezultatul este un oraș mai locuibil, în care chiar și servirea mesei în aer liber pe bulevardele principale a devenit „destul de plăcută” datorită reducerii traficului și a zgomotului.