Posibil acord între Germania și Polonia pentru un embargo total al petrolului rusesc / Germania ar urma să importe petrol din afara Rusiei, prin terminalul din Gdansk, Polonia

platforma extractie petrol Sursa foto: Unsplash / Maria Lupan

Germania ar urma să anunțe că impune un embargo total asupra petrolului provenit din Rusia, anunță Wojciech Jakóbik, redactor șef la Biznesalert.pl, pe contul său de Twitter.

„E ceva important. Polonia și Germania au convenit la Varșovia să coopereze pentru ca embargoul asupra petrolului rusesc în UE să fie anunțat cât mai curând. Germanii vor importa petrol din afara Rusiei prin terminalul din Gdansk. Asta, pentru rafinăriile Schwedt și Leuna din apropierea Poloniei”, a scris Jakóbik.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a anunțat deja că Germania și-a redus dependența de petrolul rusesc suficient de mult pentru a face ca un embargou total să fie “gestionabil”, ceea ce ar putea pune bazele unei interdicții la nivel continental care ar bulversa comerțul global cu petrol, scrie Bloomberg.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ponderea petrolului rusesc în importurile Germaniei a scăzut la aproximativ 12%, de la 35% înainte de invazia din Ucraina, a declarat Habeck marți, în cadrul unei conferințe de presă la Varșovia.

Remarcile vin în contextul în care oficialii americani și europeni discută măsurile pe care Uniunea Europeană le-ar putea lua pentru a restricționa importurile de petrol din Rusia și pentru a reduce veniturile pe care Moscova le obține din vânzări.

Habeck a declarat că speră că înlocuirea petrolului rusesc care alimentează rafinăria de la Schwedt, în nord-estul Germaniei, care este deținută parțial de Rosneft PJSC și care reprezintă restul de 12% din importurile de petrol rusesc, ar putea fi realizată “în câteva zile”.

“Problema care părea foarte mare pentru Germania în urmă cu doar câteva săptămâni a devenit mult mai mică”, a declarat reporterilor Habeck, care este și vicecancelar în coaliția de guvernare de la Berlin. “Germania a ajuns foarte, foarte aproape de independența față de importurile de petrol rusesc”.

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, rafinăriile Schwedt și Leuna din estul Germaniei procesau aproximativ o jumătate de milion de barili pe zi de țiței, marea majoritate provenind din Rusia.

Rafinăria Schwedt furnizează 90% din benzina, combustibilul pentru avioane, motorină și combustibilul pentru încălzire consumate în Berlin și Brandenburg, potrivit site-ului web al rafinăriei.

Leuna este principalul furnizor de carburanți pentru regiunile Turingia, Saxonia și Saxonia-Anhalt – inclusiv orașele Dresda și Leipzig.

Habeck a declarat că guvernul intenționează să completeze cele două rafinării cu rezerve din vestul Germaniei, pe măsură ce avansează în efortul de a obține independența completă față de petrolul rusesc cât mai curând posibil. Rafinăria Leuna a reușit deja să găsească furnizori alternativi, a spus el.

Ca parte a unui efort mai amplu de a nu mai cumpăra energie rusă, Germania a semnat un embargo coordonat de Uniunea Europeană asupra cărbunelui din această țară și își extinde capacitatea de GNL pentru a reduce dependența de gazul rusesc. Un ministru adjunct de externe a declarat săptămâna trecută că Germania își propune să pună capăt achizițiilor de gaz rusesc “în cursul anului 2024” și importurilor de petrol până cel târziu la sfârșitul anului.

Opțiunile discutate între oficialii americani și europeni au inclus o interdicție, un plafon de preț și un mecanism de plată pentru a reține veniturile pe care Rusia le-a generat de la începutul războiului din Ucraina, a relatat Bloomberg săptămâna trecută.

Luând cuvântul alături de Habeck marți, ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, a declarat că guvernul de la Varșovia este pregătit să se alăture partenerilor din UE pentru a pune capăt importurilor de energie din Rusia.

“Apreciem gestul sub forma unui embargo asupra cărbunelui și ne așteptăm la un embargo asupra altor resurse rusești fără întârzieri nejustificate – aici și acum”, a adăugat ea.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: