Povestea celei mai rare monede românești, care nu a mai fost emisă pentru a evita un scandal diplomatic: „Polul din 1868ˮ a fost vândut recent la licitație cu 450.000 de euro

moneda Sursa foto: Cristian Popa/ LinkedIn

Cea mai rară și cea mai scumpă monedă românească este „polul din 1868ˮ, realizată în doar 200 de exemplare, unele surse indicând doar 100, spune Cristian Popa, membru în Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, care face o trecere în revistă a istoriei sale, pe pagina de LinkedIn. O astfel de monedă a fost recent vândută de o casă internațională de licitații pentru nu mai puțin de 450.000 de dolari, consolidându-și astfel statutul de veritabilă comoară numismatică.

Care este cea mai rară monedă românească?

“Pentru a afla răspunsul, trebuie să ne întoarcem în timp, mai exact în anul 1868, când s-a încercat emiterea primei monede românești din aur. Pentru a pune în aplicare prevederile legii de înființare a sistemului monetar național, adoptată în aprilie 1867, autoritățile române au comandat la o monetărie din străinătate, cel mai probabil la Paris, executarea unor probe pentru viitoarea monedă. Astfel, a fost realizată piesa cunoscută astăzi sub numele de „polul din 1868ˮ”, relatează Popa.

Dacă primele monede românești, cele de 1, 2, 5 și 10 bani din bronz, au fost puse în circulație fără probleme începând cu 1 ianuarie 1868, povestea polului din anul 1868 este una cu totul specială, spune Popa.

“Pe aversul piesei era reprezentată efigia lui Carol I, însoțită de legenda „Carol I Domnul Românilor”, iar pe revers, valoarea nominală (20 lei) și anul emisiunii (1868), încadrate de o cunună din frunze de stejar. Titulatura „Domnul Românilor” și reprezentarea efigiei lui Carol I pe avers au fost de neacceptat pentru unele dintre Marile Puteri ale epocii care au considerat că punerea în circulație a unei astfel de monede ar fi echivalat, practic, cu o declarație de independență. Mai mult decât atât, legenda a fost interpretată ca fiind un mesaj direct adresat românilor care locuiau în teritorii care nu erau cuprinse între granițele statului român de la acea vreme. Pentru a evita un conflict diplomatic, moneda nu a fost emisă. Realizate în doar 200 de exemplare (unele surse indică doar 100), se pare că o parte dintre aceste piese ar fi fost oferite de Carol I unor monarhi europeni și altor personalități politice, iar restul, spune legenda, ar fi fost îngropate la temelia Castelului Peleș, în anul 1875”, spune Popa.

Astfel, polul din anul 1868 este una dintre cele mai mari rarități din numismatica românească, fiind prezent în foarte puține colecții, atât publice, cât și private, la nivel mondial. Trei exemplare, se află în colecția Băncii Naționale a României și pot fi văzute în cadrul tururilor ghidate.

Acesta menționează că cea mai rară și cea mai scumpă monedă românească, „polul din 1868ˮ, a fost recent vândută de o casă internațională de licitații pentru 450.000 de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.