Prada vrea să strângă peste un miliard de dolari printr-o listare secundară la bursa de la Milano

Prada
Producătorul italian de articole de lux Prada SpA analizează posibilitatea de a strânge cel puţin un miliard de dolari printr-o listare secundară la bursa de la Milano şi colaborează cu banca de investiţii Goldman Sachs Group Inc. pentru a pregăti o ofertă potenţială, a anunţat vineri Bloomberg, citând surse din apropierea acestui dosar, scrie Agerpres.

Potrivit surselor, este posibil ca oferta să aibă loc anul viitor, iar Prada este interesat să strângă fonduri prin vânzarea de noi acţiuni la bursa de la Milano.

O listare duală în Europa ar ajuta producătorul italian de haine, parfumuri şi accesorii de lux să îşi diversifice baza de investitori dincolo de Hong Kong, având în vedere că unele fonduri nu pot investi decât în acţiuni europene sau americane.

În anul 2011, Prada a strâns 2,1 miliarde de dolari prin listarea unui pachet de 20% din acţiuni la bursa de la Hong Kong, într-un moment în care marile grupuri de lux se precipitau spre Asia pentru a deservi cel mai important segment al clientelei lor. Acum compania italiană are o valoare de piaţă de 14,8 miliarde de dolari şi vrea să strângă fonduri prin emiterea de noi acţiuni la bursa de la Milano.

Un vehicul de investiţii controlat de co-directorul general Miuccia Prada şi de soţul ei, omul de afaceri italian Patrizio Bertelli, controlează 80% din acţiunile grupului Prada. Sursele citate de Bloomberg au spus că este puţin probabil ca cei doi să îşi diminueze participaţia.

În luna iulie, preşedintele Prada, Paolo Zannoni, a spus că o listare secundară la bursa de la Milano este posibilă, dar nu reprezintă o prioritate pentru Prada, adăugând că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la acest subiect.

În condiţiile în care pe piaţa bursieră europeană se organizează prea puţine IPO-uri din cauza inflaţiei accelerate, a majorării dobânzilor şi a riscului de recesiune, unele mărci de lux sunt interesate să meargă contra curentului. De exemplu, constructorul german de automobile sportive Porsche lucrează la o ofertă publică iniţială care ar putea deveni una din cele mai mari operaţiuni de acest tip din Europa.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *