Pregătiri pentru aderarea României la OCDE. Ciucă: Urmează să desemnăm negociatorul şef, să constituim task-force-ul care va răspunde de activităţile de monitorizare şi coordonare

OECD, OCDE Sursa foto: Dreamstime

Premierul Nicolae Ciucă a detaliat, joi, pregătirile care se fac pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), precizând că urmează să se desemneze negociatorul şef, să se constituie task-force-ul care va răspunde de activităţile de monitorizare şi coordonare, până la primirea foii de parcurs, în luna iunie anul acesta, de la OCDE.

„Doresc să fac mențiunea că am încheiat ședința comitetului interministerial în legătură cu pregătirea aderării României la OCDE, întâlnire în care am stabilit reperele princpale prin care vom concretiza tot ceea ce avem de îndeplinit până la primirea foii de parcurs în luna iunie de la OCDE. Și, în acest sens, sunt măsurile prin care urmează să desemăm negociatorul șef, să constituim task-force-ul care va răspunde nemijocit de activitatea de monitorizare și coordonare cu partea tehnică, cu componenta tehnică de la OCDE”, a menţionat şeful Executivului.

El a mai spus că s-a luat decizia ca împreună cu MAE, prin Ambasada de la Paris şi ministerele de linie implicate în acest proces, să se asigure resursa umană care să lucreze direct cu staff-ul tehnic de la OCDE.

„Am stabilit principalele elemente prin care să ne ocupăm de tot ceea ce prespune adaptarea sistemului legislativ şi adaptarea standardelor, aşa cum sunt ele solicitate de la nivelul Organizaţiei”, a mai spus premierul.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezidat astăzi, în calitate de coordonator naţional, o nouă reuniune a Comitetului Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică –  a doua desfăşurată după invitaţia adresată României, în luna ianuarie a.c., de a demara negocierile de aderare la acest for inter-guvernamental.

Un punct important al agendei reuniunii l-a reprezentat evaluarea situaţiei la zi în ceea ce priveşte îndeplinirea ţintelor incluse în prima parte a Foii de Parcurs transmisă României, în perspectiva Conferinţei Ministeriale anuale a OCDE, programată pentru 9-10 iunie 2022, la Paris, când este prevăzută aprobarea în bloc a proiectelor Foilor de Parcurs ale tuturor ţărilor invitate să adere la OCDE.

„Procesul de aderare reprezintă o oportunitate de implementare a  celor mai bune practici şi standarde ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Obiectivul nostru ca ţară este să le oferim cetăţenilor noştri toate avantajele economice şi politice care decurg din statutul membru, alături de state care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe”, a subliniat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Elementele road-map-ului iniţial pentru România includ stabilirea şi funcţionalitatea cadrului legal pentru aplicarea Convenţiei anti-mită şi a programului de implementare aferent (responsabil Ministerul Justiţiei), Codurile de liberalizare a fluxurilor de capital şi a operaţiunilor invizibile (responsabil Ministerul Finanţelor) şi Guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat (responsabil Ministerul Finanţelor, cu o largă participare a numeroase ministere care au în subordine asemenea întreprinderi şi care trebuie să implementeze această legislaţie).

Un alt subiect discutat în cadrul reuniunii de astăzi a Comitetului Interministerial a fost participarea reprezentanţilor României la reuniunile organizate de OCDE. Şeful Executivului a subliniat în acest context importanţa modului în care este pregătită reprezentarea părţii române, având în vedere că este un proces foarte tehnic şi că această participare este evaluată drept criteriu pentru interes şi admitere.

Membrii Comitetului Interministerial au decis constituirea unui task-force la nivelul Guvernului, pentru a putea gestiona şi integra aceste negocieri care sunt extrem de tehnice.

Aderarea la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe a României, inclus în Programul de Guvernare.

Înfiinţată în 1961, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *