Premier Energy a înregistrat un profit net de 19,9 milioane euro în primele șase luni ale anului, în scădere cu 60% față de aceeași perioadă din 2023

Premier Energy Group 1

Premier Energy raportează venituri de 512,4 milioane de euro în primele șase luni ale anului 2024, o creștere de 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori București (BVB). Profitul înainte de impozitare a fost de 23,2 milioane de euro pentru primul semestru al anului 2024, înregistrând o scădere de 64%, iar profitul după impozitare (profit net) s-a ridicat la 19,9 milioane de euro, o scădere de 60% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Profitul net normalizat, ajustat pentru impactul după impozitare al deviațiilor tarifare și al energiei furnizate, dar nefacturate, a fost de 39,8 milioane de euro, înregistrând o creștere normalizată de 48% față de aceeași perioadă a anului anterior.

„În prima jumătate a anului 2024, Premier Energy a înregistrat o creștere robustă în toate diviziile, în ciuda provocărilor din industrie. Atât volumele de furnizare a energiei electrice, cât și cele de gaze naturale au înregistrat creșteri semnificative, de două cifre. Această creștere a fost determinată de achiziții strategice, precum CEZ Vânzare și un parc eolian de 18 MW, dar și de extinderea organică, inclusiv în segmentul de gaze naturale, unde ne-am extins rețeaua de distribuție, am crescut volumele furnizate și numărul de clienți. Am atins toți indicatorii cheie de performanță care se aflau sub controlul nostru. Ca parte a dezvoltării noastre continue, am adăugat 80 MW de capacitate eoliană și 5 MW de capacitate solară după 30 iunie, menținându-ne pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele noastre strategice”, a declarat Jose Garza, CEO al Premier Energy Group.

În ceea ce privește principalele rezultate operaționale, producția din sursele de energie regenerabilă (RES) deținute a înregistrat o creștere de 7%, determinată în principal de activele de generare recent achiziționate și dezvoltate. Această creștere a fost temperată de condițiile de vânt mai puțin favorabile din România. Grupul a înregistrat, de asemenea, o creștere de 48% a cantității de energie electrică furnizată și o creștere de 26% a cantității de gaze naturale furnizate, reflectând extinderea capacităților sale de furnizare de energie. Numărul de clienți deserviți de rețeaua de distribuție a gazelor naturale a crescut cu 11%, consolidând astfel poziția de piață a Grupului. În plus, odată cu achiziția CEZ Vânzare, redenumită Premier Energy Furnizare, Compania a adăugat 1,3 milioane de clienți de furnizare în portofoliul său de clienți în creștere. Integrarea acestor noi clienți este în desfășurare și se derulează conform planului. Operațiunile din Moldova au performat conform așteptărilor, contribuind pozitiv la rezultatele financiare generale.

„Veniturile din segmentul de energie regenerabilă din România au înregistrat o scădere de 13%, ajungând la 87,4 milioane de euro. Acest segment a fost afectat de scăderea generală a prețurilor la energie electrică, de introducerea noii taxe de solidaritate pentru centralele de producție de energie electrică începând din aprilie 2024 și de reducerea producției eoliene în România. Segmentul recent achiziționat de furnizare de energie din România a generat venituri de 78,6 milioane de euro în primele sale trei luni de apartenență la Grup, de la finalizarea achiziției în aprilie. Veniturile din activitatea de distribuție și furnizare a gazelor naturale au crescut cu 20% în prima jumătate a anului. Activitatea de distribuție și furnizare a energiei electrice din Republica Moldova a înregistrat o scădere de 13% față de aceeași perioadă a anului trecut conform standardelor IFRS, dar a rămas practic stabilă pe o bază normalizată, la aproximativ 200 milioane de euro pentru perioada de șase luni”, se arată în raport.

Premier Energy Group a menținut o poziție financiară extrem de lichidă, cu aproximativ 109 milioane de euro în capital de lucru net și sold de numerar la sfârșitul primului semestru al anului 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.