Premieră istorică. România a devenit cel mai mare producător de gaze din UE, în al doilea trimestru din 2024

gaze Caragele Romgaz Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

România a devenit, în premieră, cel mai mare producător de gaze din UE în al doilea trimestru din 2024, arată datele publicate recent de Comisia Europeană.

Țara noastră a avut o producție trimestrială totală de 2,3 miliarde de metri cubi în al doilea trimestru din 2024, în scădere cu 4% față de trimestrul precedent și în creștere cu 1% față de anul precedent.

Țările de Jos, fostul producător național numărul unu, a continuat să își reducă treptat producția de gaze și a înregistrat o scădere trimestrială de 18% și o scădere anuală de 17%, producând 2,23 miliarde de metri cubi.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Al treilea cel mai mare producător a rămas Germania (0,9 miliarde de metri cubi), urmată de Italia (0,7 miliarde de metri cubi) pe locul patru și Ungaria (0,4 miliarde de metri cubi) pe locul cinci.

Producția internă de gaze a UE a continuat să scadă, ajungând la o producție trimestrială de aproape 8 miliarde de metri cubi, o scădere de 8% față de trimestrul precedent și cu 18% mai mică decât în anul precedent.

Într-o comparație de la an la an, producția a crescut în șapte state membre (Danemarca: + 37%, Spania: +21%, Grecia: +16%, Ungaria: +12%, Belgia: +10%, Cehia: +3%, România: +1%), în timp ce în cele nouă state membre a scăzut între 46% (Franța) și 1% (Italia). Producția în Austria a rămas neschimbată (+0,46%). Comparativ cu trimestrul precedent, producția a crescut în cinci state membre (DK, HU, ES, HR, SI) cu 1% (SI) și 34% (DK) , în timp ce în douăsprezece state membre s-a înregistrat o scădere cuprinsă între -2% (IT) și -74% (FR) 7 .

Consumul de gaze în UE a fost de 611 miliarde de metri cubi, în scădere cu 6% (-3,8 miliarde de metri cubi) față de anul precedent, ceea ce indică o contracție continuă a consumului de gaze în UE, determinată parțial de o scădere cu 22% a aportului de gaze pentru producția de energie. De la un trimestru la altul, consumul a scăzut cu 45% (-49,4 miliarde de metri cubi) ca urmare a încheierii sezonului de încălzire de iarnă.

Într-o comparație de la un trimestru la altul, consumul de gaze a scăzut în toate statele membre. Cea mai mare scădere trimestrială a fost observată în Letonia (-79%), în timp ce cea mai mică scădere a avut loc în Malta (-7%).

Scăderea a fost de peste 60% în România (-62%) și Estonia (-60%), de peste 50% în Franța (-56%), Cehia (-55%), Ungaria (-55%), Slovacia (-53%) și Austia (-50%), de peste 40% în opt state membre (Germania, Croația, Italia, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Polonia și Țările de Jos). O scădere de peste 30% a fost observată în trei state membre (Finlanda, Slovenia, Lituania) și de peste 20% în patru state membre (Suedia, Portugalia, Bulgaria, Spania).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.