Premierul britanic Liz Truss va reforma sistemele de vize pentru a reduce deficitul de forță de muncă din Marea Britanie

industrie, sudor Sursa foto: Pixabay

Premierul Marii Britanii Liz Truss va lansa o reformare a sistemului de vize din Marea Britanie pentru a reduce deficitul acut de forță de muncă în industrii cheie, scrie Financial Times.

Primul ministru este gata să îi sfideze pe unii dintre colegii săi de cabinet anti-imigrație, aducând modificări la „lista de ocupații deficitare”, permițând anumitor industrii să aducă mai mult personal din străinătate, cum ar fi ingineri.

Reforma ar putea, de asemenea, să aprobe o relaxare a cerinței de a vorbi limba engleză în anumite sectoare pentru a permite accesul mai multor lucrători străini în țară.

Astfel migranții din afara UE să intre mai ușor în Marea Britanie datorită taxelor de viză mai mici și renunțării la obligația obișnuită a angajatorilor de a dovedi că nu există angajați locali potriviți pentru postul respectiv. Pe termen lung, migranții nu trebuie să îndeplinească pragul salarial de 35 800 de lire sterline necesar pentru a se stabili în Regatul Unit după cinci ani.

De asemenea, Truss urmează să ridice plafonul pentru muncitorii străini care lucrează în agricultura sezonieră britanică. Sistemul de vize, care a fost introdus pentru a umple golurile din forța de muncă agricolă, a permis eliberarea a 38.000 de vize pentru lucrătorii agricoli – dar sectorul a avertizat că acest număr nu este suficient de mare pentru a rezolva problema lipsei severe de forță de muncă.

Revizuirea a fost salutată de grupurile de afaceri, care au făcut presiuni pentru o revizuire a listei de ocupații deficitare pentru a aborda deficitele de forță de muncă din anumite industrii, care au fost exacerbate de Brexit și de pandemia Covid-19.

Un sondaj realizat în această vară de către Camerele de Comerț britanice în rândul a 5.700 de întreprinderi a arătat că peste 60% dintre companii aveau nevoie să găsească mai mult personal în Marea Britanie – dar mai mult de trei sferturi dintre ele se străduiau să angajeze. În sectorul construcțiilor, de exemplu, 83% dintre companii au raportat dificultăți de angajare.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *