Sir Keir Starmer, premierul Marii Briatnii, a declarat că oricine deține acțiuni și proprietăți de închiriat nu este un „om al muncii”, în timp ce ministrul de Finanțe, Rachel Reeves, se pregătește să prezinte un buget care va include numeroase creșteri fiscale, scrie Financial Times.
Prim-ministrul a promis în programul electoral al laburiștilor că „nu va crește impozitele pentru oamenii muncii”, excluzând majorarea impozitului pe venit, a asigurărilor naționale sau a taxei pe valoarea adăugată.
Starmer este supus unui control din ce în ce mai atent cu privire la ceea ce înțelege prin sintagma „oamenii muncii”, având în vedere că bugetul din 30 octombrie urmează să implice creșteri de impozite și reduceri de cheltuieli de până la 40 de miliarde de lire sterline.
Se așteaptă ca Reeves să folosească bugetul pentru a crește contribuțiile angajatorului la asigurările naționale, pentru a majora impozitul pe câștigurile de capital din tranzacțiile cu acțiuni și pentru a prelungi înghețarea pragurilor existente ale impozitului pe venit.
Acest lucru a stârnit critici din partea Partidului Conservator, aflat în opoziție, potrivit cărora Partidul Laburist este pe cale să își încalce promisiunile din campanie.
Starmer, intervievat de Sky News la summitul șefilor de guvern din Commonwealth din Samoa, a fost întrebat dacă o persoană care are un loc de muncă, dar primește, de asemenea, venituri din active, cum ar fi acțiuni și proprietăți, ar putea fi definită ca un “om al muncii”.
Prim-ministrul a răspuns: „Ei bine, nu ar intra în definiția mea”.
El a dat, de asemenea, definiția sa : „Genul de oameni care lucrează, muncesc din greu și poate economisesc niște bani, dar nu au mijloacele necesare pentru a scrie un cec pentru a ieși din dificultăți dacă ei și familia lor intră în dificultate.”
Un purtător de cuvânt al Downing Street a clarificat ulterior comentariile lui Starmer, spunând că este posibil ca o persoană care muncește să aibă o sumă mică de acțiuni, de exemplu într-un cont individual de economii la bursă.
Aproximativ trei din 10 persoane din Regatul Unit dețin acțiuni, potrivit unui studiu realizat de Statista.
Starmer a insistat anterior asupra faptului că bugetul nu va determina antreprenorii să plece în străinătate din cauza creșterilor anticipate ale impozitelor pe întreprinderi și pe cei bogați.
Dimpotrivă, prim-ministrul a declarat că este încrezător că vor exista diverse anunțuri de investiții interne din partea marilor companii în perioada premergătoare Crăciunului.
În trimestrul al treilea, Regatul Unit a înregistrat o creștere de 16 % a încasărilor din impozitul pe câștigurile de capital, în mare parte ca urmare a măsurilor preventive luate de investitori înainte de buget.
Unii administratori de averi au afirmat că mulți dintre clienții lor se gândesc să se mute în străinătate ca urmare a creșterii iminente a impozitelor.
Dar, întrebat de Financial Times dacă unii antreprenori s-ar muta în străinătate pentru a evita impozitele mai mari, Starmer a răspuns: „Nu există niciun motiv”.
Prim-ministrul a indicat recentul summit al guvernului privind investițiile de la Londra ca dovadă că mediul de afaceri are o părere pozitivă despre administrația laburistă.
Starmer a declarat că 63 de miliarde de lire sterline de anunțuri de investiții corporative în Marea Britanie la sfârșitul summitului a fost „dovada clară” că liderii de afaceri au încredere în guvern.
El a spus că evenimentul fiscal de miercuri, săptămâna viitoare, va fi „un buget important”, care va fi „prima ocazie a laburiștilor de a defini modul în care vom aborda economia”.