Premierul Nicolae Ciucă a continuat, marți, campania de imagine prin care laudă performanțele economiei românești, într-un discurs adresat Consiliului Investitorilor Străini (FIC), cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființare, însă a făcut și o gafă spunând că România a reușit să atragă anul trecut peste 11.000 de euro, „deci avem bani pentru a susține acest ritm de dezvoltare și modernizare” – fiind de fapt vorba despre 11 miliarde de euro.
Principalele declarații:
„Îmi doresc să continuăm și în 2023 parteneriatul nostru de succes. Aniversarea celor de 25 de ani al FIC în România este un moment important, de bilanț, dar și de conturare a noi proiecte de viitor. Am apreciat întotdeauna că sunteți vizionari, că gândiți proiecte pentru viitor și că sunteți deschiși să împărtășiți experiență pentru a lua împreună cele mai bune decizii pentru economia României.
Suntem țara cu cea mai mare creștere economică la nivelul Uniunii, de 8 ori din 2000 până în 2022. Această creștere se simte și la nivelul PIB/capita, care s-a ridicat de la 1.660 la 14.825 de dolari. Am recuperat în ritm alert decalajele economice, iar România se situa deja în 2021 la 74% din media Uniunii Europene potrivit Eurostat în evaluarea PIB-ului pe capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard.
Ne menținem această dinamică și estimările Băncii mOndiale confirmă perspectiva unei creșteri economice constante până în anul 2030.
Avem la dispoziție peste 80 de miliarde de euro din fonduri europene. Anul trecut vorbeam peste 90.000 de euro (sic!), am reușit anul acesta să atragem peste 11.000 de euro (sic!), deci avem bani pentru a susține acest ritm de dezvoltare și modernizare.
Este adevărat, pandemia și războiul de la granița țării au afectat și încă afectează puternic economia globală. Tocmai de aceea este important să continuăm să colaborăm deschis – Guvern și mediul de afaceri – pentru a găsi cele mai bune soluții la crizele multiple pe care le traversăm.
De asemenea, în acest context este important să fim solidari, să demonstrăm că ne pasă și de cei care nu pot trece singuri prin situații dificile. Doar împreună, prin colaborare și înțelegere, putem depăși aceste vremuri complicate și putem aduce bunăstare și pentru români, dar și pentru companii.
Măsurile pe care le-am luat la nivelul guvernului în urma discuțiilor cu dumneavoastră și cu alți reprezentanți ai mediului de afaceri au dus la o creștere record a investițiilor străine în țara noastră anul trecut. Potrivit datelor oficiale ale BNR, fluxul de investiții străine directe a fost de 9,4 miliarde de euro în primele 10 luni și va ajunge la peste 11 miliarde euro pentru întreg anul 2022, cu aproape 2 miliarde de euro peste valorile înregistrate în anul 2008, considerat a fi cel mai bun reper în acest sens.
Sunt cifre record care confirmă încrederea investitorilor în măsurile luate de Guvern și nu pot decât să mă bucur că am reușit să construim această relație de încredere.
În plus, numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut în primele 10 luni din anul 2022 cu peste 30% comparativ cu perioada similară a anului 2021, ajungând la 6.175 de firme noi, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Acești indicatori ne arată că marii investitori văd clar perspectivele de creștere pe termen lung ale economiei românești și includ România în strategiile lor de investiții.
De asemenea, așa cum am declarat încă de la începutul mandatului, Guvernul este dedicat investițiilor și acest lucru este demonstrat prin fapte. În bugetul pentru 2023, cheltuielile pentru investiții vor ajunge la 112 miliarde lei și vor reprezenta aproximativ 7,22% în Produsul Intern Brut, nivel istoric pentru țara noastră.
Toate aceste măsuri au creat stabilitate economică și au dus la creșterea încrederii investitorilor în România.
Vă mărturisesc că este îmbucurător că țara noastră a rămas o destinație preferată pentru investitorii în Europa de Est după 2 ani de pandemie și în contextul războiului din Ucraina.
România s-a clasat pe locul 16 din 32 de țări în clasamentul țărilor cele mai atractive pentru investiții în 2022, depășind precum Ungaria și Cehia, și se află aproape de Polonia. Sunt date care ne bucură și ne încurajează să încurajăm măsurile pro-investiții, pro-business.
Știm cu toții că investițiile străine contribuie direct la dezvoltarea economică a țării, creează noi locuri de muncă și au un efect catalizator pentru economie, pentru că în jurul lor se formează lanțuri de furnizori și se dezvoltă companii locale care creează la rândul lor noi locuri de muncă și aduc prosperitate în comunitățile locale.
Acestea sunt argumente importante care ne determină să susținem în continuare investițiile în economia românească.
Vă asigur că nu ne vom opri aici și vom continua să luăm măsuri care să favorizeze investițiile.
Pe această traiectorie se află și procesul de aderare a României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică. De altfel, luna trecută am depus la Paris memorandumul inițial privind accederea țării noastre la OCDE, proces care va consolida modernizarea României după integrarea noastră în NATO și în Uniunea Europeană.
Adoptarea standardelor organizației care reunește 90% din investițiile străine la nivel global va deschide larg ferestre de oportunitate pentru mediul de afaceri, pentru capital. Aderarea la OCDE și implementarea cu succes a reformelor asumate prin PNRR sunt obiective asumate pe care vom reuși să le ducem la capăt și cu ajutorul dumneavoastră. Pentru modernizarea României avem nevoie de fiecare euro din fondurile europene pe care le avem la dispoziție, avem nevoie de determinare și, desigur, de expertiza dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc că o împărtășiți cu noi ori de câte ori este nevoie.
Cred în continuare în puterea dialogului, în parteneriatul nostru și în soluțiile găsite împreună, pentru că doar împreună putem construi un viitor sustenabil pentru economia României, oferind speranță tinerei generații privind perspectivele de dezvoltare în această țară”.