Premierul Nicolae Ciucă: Nu există un termen pentru aderarea României la OCDE. Când standardele vor fi îndeplinite și confirmate de evaluarea tehnică din OCDE, atunci vom primi aprobarea

Redacția dec. 15, 2022 1 comentarii
OECD, OCDE Sursa foto Dreamstime

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi seara, că nu există un termen pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ci că atunci când standardele vor fi îndeplinite și confirmate de evaluarea tehnică din OCDE, atunci vom primi aprobarea.

„Nu există un termen pentru aderarea la OCDE, există doar stndarde. În momentul în care standardele vor fi îndeplinite și vor fi confirmate de către comisiile de evaluare tehnică din cadrul OCDE, atunci vom primi aprobarea de aderare la OCDE”, a afirmat premierul.

România a depus, joi, la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) memorandumul iniţial privind accederea ţării noastre la OCDE. Premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită de lucru la Paris, i-a înmânat, joi, la sediul organizaţiei, secretarului general al OCDE, Mathias Cormann, memorandumul iniţial privind aderarea României la OCDE.

Stadiul procesului de aderare la OCDE

În data de 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a adoptat decizia privind deschiderea discuțiilor de aderare cu România (alături de alte cinci state). Odată cu această decizie, România a obținut statutul de țară candidată la aderare.

La 10 iunie 2022, Consiliul OCDE, în cadrul reuniunii ministeriale a Organizației, a adoptat Foaia de parcurs pentru procesul de aderare a României la Organizație, moment care marchează intrarea într-o nouă etapă a relaționării cu Organizația, fapt care impune o regândire a cadrului instituțional intern al relațiilor cu OCDE, pentru a face față în condiții de eficiență cerințelor derulării discuțiilor de aderare.

Adoptarea Foii de Parcurs a fost urmată de derularea unei misiuni oficiale (kick-off mission) a Secretariatului OCDE la București, în perioada 27-28 iunie 2022. Misiunea a avut ca obiectiv informarea autorităților române cu privire la etapele viitoare în procesul de aderare la OCDE, ca urmare a adoptării Foii de Parcurs pentru România, la 10 iunie 2022. Discuțiile au permis interacțiuni cu toate instituțiile cu atribuții în procesul de aderare la OCDE, atât la nivel politic, cât și tehnic.

Delegația OCDE a evidențiat că procesul de aderare este unul extrem de complex care presupune o colaborare strânsă între structurile OCDE și autoritățile române și presupune alinierea la standardele Organizației, ceea ce echivalează cu o veritabilă preluare de ”acquis” al Organizației.

Totodată, delegația OCDE a subliniat faptul că nu există un calendar prestabilit de aderare, iar ritmul progreselor este determinat de meritele proprii ale fiecărui stat candidat. În cadrul acestui proces, România urmează a fi evaluată de 26 comitete sectoriale, conform Principiilor-cheie pentru aderare menționate în Foaia de Parcurs, iar evaluările se vor desfășura în paralel conform ritmului și procedurilor stabilite de fiecare Comitet.

Aderarea României la OCDE presupune plata unor cheltuieli estimative asociate procesului de aderare, care, potrivit Guvernului, se vor ridica la circa 5,8 milioane de euro și care vor trebui plătite în următoarele luni.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *