Premierul Nicolae Ciucă: România are potenţialul turistic necesar, astfel încât HoReCa să se apropie de 10% din PIB

turism romania sighisoara

România are potenţialul turistic necesar astfel încât HoReCa să se apropie de 10% din PIB, susține premierul Nicolae Ciucă. Acesta le-a transmis mesajul, luni, reprezentanţilor Alianţei pentru Turism, Braşov, notează News.ro El a vorbit şi despre aderararea ţării noastre la OCDE şi despre măsurile prevăzute în PNRR pentru domeniul HoReCa.

„Operaţionalizarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor reprezintă un jalon asumat de România prin PNRR, care trebuie atins până la final de septembrie 2022, moment până la care trebuie definit modelul solid de guvernanţă pe care România îl va adopta pentru dezvoltarea turismului”, a transmis Nicolae Ciucă, în intervenţia sa online la Alianţa pentru Turism, Braşov.

El a adăugat că „suplimentar, până pe 31 decembrie 2023, România are ca ţintă înfiinţarea a 8 OMD-uri care, în 2 ani de zile, să genereze în judeţele în care vor activa o creştere cu 20% a numărului turiştilor străini faţă de anul 2019”.

„Iar această creştere este o altă ţintă din PNRR. Instituirea şi operaţionalizarea OMD-urilor vor fi bazate pe recomandările OCDE incluse în studiul „Operaţionalizarea organizaţiilor de management al destinaţiei”. Sunt sigur ca turismul din Romania va avea de câştigat ca urmare a invitării ţării noastre să adere la OCDE, săptămâna trecută”, a completat premierul.

Nicolae Ciucă a vorbit şi despre faptul că „la nivelul M.A.T., există deja un grup care lucrează la definitivarea modificărilor pentru stabilirea clară a atribuţiilor OMD-urilor, pentru asigurarea unui cadru normativ coerent şi în sprijinul turismului din România, iar din acest grup fac parte şi reprezentanţii dumneavoastră, ai Alianţei pentru Turism”.

„Din punctul nostru de vedere, România are potenţialul turistic necesar, astfel încât HORECA să se apropie de 10% din PIB, un motiv în plus ca statul şi mediul privat să fie parteneri. Restricţiile sanitare actuale sunt măsuri care încearcă să aducă în balans atât nevoile industriei, cât şi contextul medical actual. După mesajele specialiştilor din sănătate, atât din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi din alte instituţii, se pare că ne îndreptăm spre o primăvară şi o vară mai liniştite, cu mai puţine măsuri sanitare, dacă nu apare o altă tulpină COVID-19 mai agresivă”, a susținut premierul.

El a mai spus că în ceea ce priveşte măsura HORECA 1, speră ca până la finalul primei săptămâni din februarie toţi banii să ajungă în conturile beneficiarilor.

„Din câte reţin, plăţile au început pe 20 ianuarie, iar suma totală restantă era de 1,13 miliarde lei şi va fi acoperită în integralitate. Iar în funcţie de execuţia bugetară, de evoluţia PIB-ului, de ponderea măsurilor privind compensarea costurilor pentru a depăşi provocarea din domeniul energetic, putem vorbi în vară de HORECA 2 la rectificarea bugetară. În acest sens, M.A.T a pus în consultare publică un act normativ care să permită implementarea Programului HORECA 2, în cazul în care rectificarea bugetară va cuprinde suplimentarea bugetului M.A.T. Măsurile de plafonare şi compensare a facturilor la energie şi pentru IMM-uri reprezintă un alt sprijin la care Guvernul s-a angajat faţă de mediul economic cu un efort bugetar semnificativ. Mai mult, azi-dimineaţă, am decis, în şedinţa de guvern, pentru HORECA, sector care se confruntă cu lipsă de lichiditate, prelungirea măsurii privind scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici pentru o perioadă de 180 de zile, calculată de la data intrării în vigoare a ordonanţei. Concomitent, s-a prevăzut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade de 180 de zile din totalul de 365 zile ale anului fiscal”, a mai afirmat şeful Executivului.

Acesta a precizat că a fost făcut deja primul pas către rezolvarea pe termen scurt a problemei privind resursa umană în HORECA.

„Reţin că la ultima noastră discuţie aţi ridicat şi problema crizei de personal din industrie. Am făcut deja un prim pas pentru rezolvarea pe termen scurt a crizei resursei umane din HORECA. Un contingent de 100.000 de lucrători străini a fost aprobat săptămâna trecută şi urmează să primim informaţii şi de la MAE cu privire la dezvoltarea reţelei de consulate, pentru a ne asigura că dosarele vor fi procesate în ritmul cerut de piaţă. Pe termen mediu şi lung, unităţile educaţionale şi mediul antreprenorial în turism din România trebuie să reia legăturile şi să dezvolte în mod competitiv şi atractiv sistemul educaţional dual. Este clar că industria HORECA se confruntă cu o criză prelungită de personal”, a mai spus Ciucă.

Conform organizaţiei patronale HORA şi membrilor Alianţei Pentru Turism (APT), aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07% astfel: impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%; impact social (salarii angajaţi şi aport consum) – 0,91%; impact financiar indirect (furnizori şi investiţii) – 0,74%, arată Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *