Premierul Nicolae Ciucă spune că PNL va susține plafonarea prețurilor la energie dacă va fi nevoie

factura, facturi, bancnote, lei, bani Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, într-o conferință de presă la Sibiu, că PNL va susține plafonarea prețului la energie dacă va fi nevoie.

„În momentul de față pe partea de reglementare, dacă va fi nevoie de plafoane pentru costuri la nivelul prețurilor, costurilor de producție și prețul energiei este o măsura pe care PNL o susține”, a declara Nicolae Ciucă.

Acesta a reamintit că „pe luna aprilie nu s-a reuşit să se închidă facturile şi care e valoarea compensată de la nivelul bugetului, pentru că ne-am asumat să avem o lună plină să vedem cum funcţionează şi apoi să vedem alte decizii. Suntem în august şi încă nu avem închisă luna aprilie. Am decis ca la nivelul ANRE să se analizeze care a fost evoluţia pieţei energiei de la începutul anului şi până acum, care sunt elementele şi efectele pe care le-au produs cele două ordonanţe şi luni vom decide să continuăm să ne asigurăm că vom proteja cetăţenii vulnerabili şi vom proteja industria alimentară şi IMM”, spune liderul PNL.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

PSD cerea în luna iulie reluarea discuțiilor în coaliția de guvernare cu PNL și UDMR pentru plafonarea prețurilor la energie și anularea liberalizării pieței, pentru a stopa avalanșa scumpirilor.

„PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație”, arăta comunicatul partidului condus de Marcel Ciolacu.

Potrivit social democraților, „este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie”.

„PSD consideră că reglementarea pieței energetice reprezintă un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor. Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”, mai arată aceștia, în comunicat.

PSD amintește de asemenea și de naționalizările de companii energetice realizate de Franța și Germania.

„Specialiștii PSD urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor! Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilități. Germania a adoptat legislația necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate; deja a preluat temporar sucursala Gazprom și se pregătește să preia acțiuni de la o altă companie cheie din infrastructura sa energetică – UNIPER”, mai arată PSD.

În același timp, Radu Burnete, directorul executiv al Federației Patronale Concordia spune că este de neînțeles de ce, în contextul unor încasări peste așteptări la bugetul de stat, Guvernul nu alocă sumele necesare pentru acoperirea costurilor cu plafonarea prețurilor la gaz și energie electrică, atrage atenția Radu Burnete, director executiv al Federației Patronale Concordia, despre felul în care Executivul a înțeles să aloce bani la rectificare.

„Aceste încasări vin în mare parte din impozitele și profiturile companiilor producătoare de energie (majoritatea cu capital de stat) sau din TVA colectat peste așteptări ca urmare a prețurilor mari la energie. Acești bani trebuie întorși la consumatori, pentru ca ei să facă față creșterilor de preț. Acesta este și mecanismul prevăzut de Guvern plin plafonarea prețurilor. Consumatorii plătesc un preț mai mic, iar diferența este rambursată de stat furnizorilor de energie”, afirmă Burnete.

Însă el susține că statul nu-și pune bani deoparte pentru această rambursare și se pune în situația de a nu-și putea onora datoriile, ceea ce este „nedrept și periculos pentru sistemul nostru energetic”.

„Este nedrept pentru că furnizorii finanțează cu banii lor o măsură publică și este normal să fie rambursați la timp. Este periculos pentru că furnizorii au nevoie de acești bani ca să cumpere energie pentru la iarnă (iar statul are deja întârzieri de luni de zile în rambursări), să facă investiții în rețele sau în creșterea eficienței energetice. Vorbim de zeci de miliarde de lei fără de care ei vor funcționa aproape în regim de avarie, iar Ministerul Finanțelor alocă o sumă de câteva ori mai mică decât necesarul estimat chiar de Ministerul Energiei. Această decizie este pentru mine un mister”, arată Radu Burnete.

În prezent, prețurile la energie din România sunt reglementate pentru majoritatea consumatorilor până în martie 2023.

În România au fost prețuri reglementate la energie pentru populație până la 1 ianuarie 2021. Din acel moment, piaţa energiei electrice s-a liberalizat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Premierul Nicolae Ciucă este un incompetent. Maine o sa-i explice cineva cum vine asta cu plafonatul, si o sa vina sa ne spuna ca el nu a plagiat nimic.

  2. Da,in timp ce pretul o sa tot creasca si dupa plafonare o sa ne trezim cu zeci de lei kw-ul…

  3. Plagiatorul Ciuca isi permite orice cata vreme justiția e sub talpa impostorului Iohannis.

  4. Tinand cont c-au facut profit vreo 10x … Are Balta Peste. (doar sa nu se zvarcoleasca prea tare ‘Specialii’)

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.