Premierul Poloniei, despre criza importurilor ucrainene: “Ceea ce ne dă UE este oferit cu întârziere, este prea puţin, o picătură în oceanul de nevoi”

porumb cereale Foto: Pexels

Măsurile Uniunii Europene de ajutorare a fermierilor afectaţi de importurile de alimente din Ucraina sunt insuficiente şi vin prea târziu, a declarat vineri premierul polonez, după ce guvernul său, care se pregăteşte de alegeri, a aprobat un ajutor de 10 miliarde de zloţi (2,17 miliarde de euro) pentru agricultura poloneză, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Ţările central-europene încearcă să ajungă la un acord cu Bruxellesul privind măsuri la nivelul UE pentru a ajuta agricultura locală, după ce unele dintre ele au introdus unilateral interdicţii de import pentru produsele alimentare ucrainene.

“Ceea ce ne dă UE este oferit cu întârziere, este prea puţin, o picătură în oceanul de nevoi”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă.

Ţările vecine Ucrainei au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile ucrainene de la Marea Neagră din cauza invaziei ruse din februarie 2022. Din cauza infrastructurii insuficiente sau deficitare, milioane de tone de cereale ucrainene au rămas blocate în aceste ţări, iar fermierii locali s-au văzut puşi în situaţia de a concura cu o abundenţă de importuri ucrainene ieftine.

Comisia Europeană a oferit un ajutor de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Europa Centrală, în plus faţă de un pachet anterior de 56 de milioane de euro. De asemenea, a declarat că va lua “măsuri preventive” de urgenţă pentru grâu, porumb, seminţe de floarea-soarelui şi seminţe de rapiţă, însă statele central-europene doresc ca această listă să fie extinsă pentru a include produse precum mierea şi unele tipuri de carne.

Vineri, guvernul polonez a aprobat măsuri care includ creşterea valorii accizei pe care agricultorii o pot primi înapoi pentru motorină, de la 1,20 zloţi la 1,46 zloţi.

Morawiecki a declarat că guvernul va cere, de asemenea, Comisiei Europene să îi dea permisiunea de a creşte suma care poate fi rambursată la 2 zloţi. De asemenea, va plăti subvenţii pentru a se asigura că fermierii primesc un preţ minim de 1.400 zloţi pe tona de grâu.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *