Premierul Ilie Bolojan și ministrul finanțelor Alexandru Nazare au avut marți o întâlnire cu reprezentanții agenției de rating Standard & Poor’s (S&P), cărora le-au prezentat măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Amintim că România este deja la un pas de „junk”, fiind pe ultima treaptă recomandată investițiilor, din perspectiva tuturor agențiilor de rating. S&P va evalua finanțele României în luna octombrie și va decide dacă o retrogradează, dacă o menține sau dacă îmbunătățește ratingul sau perspectiva.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Întâlnirea dintre Ilie Bolojan, ministrul de finanțe și agenția de rating a fost una de lucru, parte a dialogului constant dintre autoritățile române și agențiile de rating, transmite Guvernul.

Discuțiile au vizat principalele măsuri fiscal-bugetare adoptate de Guvern prin „Pachetul 1”, care are drept scop reducerea deficitului bugetar pe două direcții majore: creșterea veniturilor și plafonarea cheltuielilor publice. Conform Executivului, acest prim pachet urmărește consolidarea structurii fiscale, oferind stabilitate și predictibilitate atât piețelor financiare, cât și partenerilor instituționali.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

De asemenea, s-a discutat despre măsurile aflate în pregătire, care vizează eficientizarea activității companiilor de stat și o gestionare mai riguroasă a resurselor publice, cu scopul de a crește transparența și de a reduce cheltuielile.

Premierul Ilie Bolojan a prezentat reprezentanților S&P o imagine clară și actualizată asupra evoluției finanțelor publice și a cadrului economic pe termen scurt și mediu. Guvernul României transmite că va continua procesul de consolidare fiscală graduală și va menține un dialog deschis cu partenerii instituționali și agențiile de rating.

România, la un pas de „junk”

Până acum, România a fost sancționată treptat, dar blând, de agențiile de rating pentru derapajele fiscale înregistrate în ultimii ani. Însă, acum, țara noastră a ajuns pe ultima treaptă din categoria țărilor recomandate pentru investiții.

O continuare a derapajelor fiscale ar însemna că România nu va mai fi o țară recomandată investițiilor, ci va ajunge în categoria „junk” – gunoi. Asta ar însemna plecarea unor investitori din țară, plecarea banilor către alte țări recomandate investițiilor sau împrumuturi mai puține sau și mai scumpe, deși plătim deja cele mai scumpe împrumuturi din UE din cauza derapajelor de până acum.

Banca Națională a României a avertizat că o scădere a ratingului de țară ar conduce România în categoria nerecomandată investițiilor (junk), ceea ce ar genera „dificultăți majore” în ceea ce privește accesul la finanțarea datoriei publice.

Fitch are programată următoarea revizuire a ratingului suveran al României pentru 15 august. Moody’s are programată evaluarea României pe 12 septembrie. Iar Standard&Poor’s are evaluarea României programată pe data de 10 octombrie.

România trebuie să rămână cu „investment grade” de la cel puțin două agenții de rating pentru a menține încrederea investitorilor.