Ucraina se aşteaptă la un deficit bugetar de 38 de miliarde de dolari anul viitor, care va fi acoperit în principal prin finanţare oferită de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Statele Unite şi Uniunea Europeană, a declarat miercuri premierul Denîs Şmîhal, relatează agenţia de presă Interfax, citată de News.ro.
Obligaţiunile şi taxele de război vor ajuta, de asemenea, la acoperirea deficitului, a spus el, adăugând că speră că va fi convenit un nou program de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul viitor.
Premierul ucrainean a evocat că se aşteaptă ca Statele Unite să ofere 18 miliarde de dolari, iar UE şi FMI să contribuie fiecare cu 12 miliarde de dolari pentru a ajuta la acoperirea deficitului.
În plus, Ucraina va primi ajutor de finanţare pentru acest an în valoare totală de 8 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, inclusiv 3 miliarde „sub formă de grant”, a subliniat Şmîhal.
Premierul a anunţat, de asemenea, un acord cu Statele Unite privind furnizarea a 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale în al patrulea trimestru din 2022 şi în primele trei luni din 2023.
„Acum preconizăm că vom depăşi cu brio iarna. Vedem rezerve suficiente”, a spus Şmîhal, adăugând că rezervele de gaze pentru iarnă ale Ucrainei au fost estimate la 15 miliarde de metri cubi în urma acordului cu Statele Unite.
Economia Ucrainei a fost devastată de invazia Rusiei, cea mai recentă estimare a Băncii Mondiale din septembrie indicând o scădere cu 30-35% a produsului intern brut (PIB) în 2022.
Ţara se bazează în mare măsură pe exporturile de mărfuri, care au fost puternic afectate de o scădere a producţiei din cauza luptelor în curs, precum şi a capacităţii limitate de export.