Presa bulgară: România și Ucraina vor începe negocierile pentru rezolvarea crizei cerealelor

Redacția apr. 14, 2023 0 comentarii
porumb cereale

România și Ucraina vor începe negocierile pentru rezolvarea crizei cerealelor. Acest lucru a devenit clar în urma unei convorbiri telefonice între miniștrii de externe ai celor două țări. Șeful diplomației ucrainiene trebuia să fie joi la București pentru o întâlnire trilaterală cu omologii săi din România și Republica Moldova, dar și-a anulat vizita în ultimul moment din motive de securitate, scrie presa bulgară 24 Chasa, citată de Rador.

În timpul convorbirii telefonice, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a propus ca ministerele agriculturii din cele două țări să discute direct problema crizei cerealelor. La rândul său, omologul său Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să ofere tot sprijinul posibil Ucrainei în contextul războiului agresiv declanșat de Federația Rusă, atâta timp cât va fi necesar. El a insistat însă pe garanții că toate produsele agricole destinate țărilor terțe care intră în România o vor părăsi către destinațiile stabilite, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

La scurt timp după convorbirea telefonică, ministrul Kuleba a confirmat deplina disponibilitate a ministrului ucrainean al agriculturii în acest sens, mai precizează ministerul.

România este una dintre țările care oferă ajutor Ucrainei pentru a exporta produse agricole, dar acest lucru a dus la nemulțumiri și proteste în rândul fermierilor care se plâng de scăderea prețurilor. Partidul Social Democrat (PSD) din România a cerut marți (11 aprilie) Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile ucrainene pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina după modelul Poloniei, transmite Agenția bulgară BTA.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *