UPDATE ORA 18.20
Parlamentul olandez a respins rezoluția propusă de Partidul pentru Libertate împotriva admiterii Bulgariei și României în Schengen și pe cale terestră, anunță radioul public bulgar.
Aceasta a fost susținută de aproximativ 50 de deputați dintr-un total de 150. Pentru a fi adoptată, numărul acestora trebuie să fie de cel puțin 76. Astfel, cade ultimul obstacol în calea admiterii celor două țări în spațiul de liberă circulație, după ce Austria a anunțat deja că își ridică veto-ul.
Aderarea lor oficială pe cale terestră este așteptată să aibă loc joi, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de interne ai țărilor UE.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Partidul Olandez pentru Libertate (PVV), condus de extremistul de dreapta Geert Wilders, care face parte din coaliția de guvernare, a depus o rezoluție în parlamentul olandez menită să blocheze aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen pe cale terestră, scrie publicația bulgară Novinite. Surse familiare cu situația sugerează că este puțin probabil ca rezoluția să obțină suficient sprijin, notează radioul public bulgar (BNR), precum și publicația bulgară Club Z.
Cu toate acestea, chiar dacă parlamentul votează împotriva aderării Bulgariei și României, guvernul ar putea să nu se conformeze acestui vot, au declarat sursele respective pentru BNR și Club Z.
Parlamentul olandez s-a reunit pentru a delibera cu privire la poziția guvernului, care susține în prezent includerea Bulgariei și a României în Schengen pe cale terestră. Această chestiune urmează să fie abordată în cadrul Consiliului Afaceri Interne al UE de la Bruxelles de joi 12 decembrie, unde președinția maghiară a propus ca cele două țări să adere la Schengen pe cale terestră la 1 ianuarie 2025. O astfel de decizie necesită acordul unanim al tuturor statelor membre.
Agenția austriacă APA a relatat că miniștrii de interne ai UE vor discuta despre aderarea Bulgariei și a României la Schengen în cadrul ultimei lor reuniuni din acest an. Pe ordinea de zi figurează posibila ridicare a controalelor la frontierele terestre pentru cele două țări. Austria s-a opus anterior extinderii spațiului Schengen, invocând preocupările legate de afluxul de migranți și refugiați. Cu toate acestea, statisticile privind migrația au arătat îmbunătățiri, cu o reducere de 40% a trecerilor ilegale ale frontierelor în întreaga UE și scăderi semnificative de 47% și, respectiv, 53% în Bulgaria și România.
În martie 2024, controalele la frontierele aeriene și maritime pentru Bulgaria și România au fost eliminate. În urma unei reuniuni desfășurate în noiembrie între miniștrii de interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria a rezultat un pachet de măsuri de protecție a frontierelor menite să faciliteze aderarea deplină a Bulgariei și României la spațiul Schengen. Aceste măsuri includ desfășurarea unui contingent comun de 100 de polițiști de frontieră la frontiera Bulgariei cu Turcia. În ciuda acestor măsuri, se așteaptă ca unele controale la frontierele interne dintre Bulgaria, România și Ungaria să rămână temporar în vigoare.
UE a finalizat pregătirile pentru o decizie a Consiliului din noiembrie de a ridica controalele la frontierele terestre pentru Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025, pregătind terenul pentru votul de mâine. Schengen include în prezent 23 din cele 27 de state membre ale UE și mai multe țări din afara UE. Cu toate acestea, controalele temporare la frontieră au fost reintroduse în anumite zone ca răspuns la provocările legate de migrație.