Presa greacă: De ce a renunțat Aegean Airlines la investiția în compania românească Animawings

Animawings Sursa foto: Facebook/Animawings

Compania Aegean Airlens a renunțat la la investiția în compania românească Animawings pentru a-și întări poziția pe piața din Grecia, scrie Business Daily. Compania își mărește programul de vară cu 3-5%, în principal din Atena și Salonic, cu scopul de a răspunde cererii crescute.

Aegean Airlines se concentrează pe piața elenă cu scopul de a menține ritmul de creștere, după rezultatele din 2023. Decizia de a renunța la compania românească Animawings, anunțată oficial ieri, merge în această direcție. Transferul a 51% din compania aeriană către celălalt acționar, Memento Group, cu care a avut cincisprezece ani de cooperare, aliniază alegerea strategică a ambelor părți de a da greutate piețelor lor de bază.

După ce a înregistrat un an record, în ceea ce privește traficul de pasageri și profitabilitatea, cu estimări care aduc EBITDA la 400-415 milioane de euro și profituri înainte de impozitare la 200-215 milioane de euro, compania aeriană grecească urmărește dezvoltarea sa în continuare, urmărind impulsul deja evident în cererea pentru sezonul de vară 2024 .

Cele două aeronave închiriate de Aegean către Animawings vor contribui la acest lucru. Prima s-a întors deja, în timp ce a doua va fi adusă în Grecia pentru a se alătura programului de vară al companiei, care va fi crescut cu 3-5%, în principal din Atena și Salonic .

Adăugarea celor două aeronave pentru a deservi rețeaua extinsă a companiei completează puzzle-ul flotei care va compensa necesitatea de a imobiliza la sol zece aeronave pentru inspecție de către Airbus din cauza problemei apărute pe piața internațională de aviație cu motoarele GTF ale Pratt & Whitney .

În aceeași direcție, patru aeronave care efectuau anterior zboruri charter revin în programul de zbor, în timp ce compania a reînnoit, de asemenea, leasingul pentru încă cinci aeronave.

În același timp, s-a convenit deja extinderea comenzii către Airbus de la 46 la 50 de aeronave. Opțiunea a fost utilizată pentru cele trei aeronave noi din familia Neo, în timp ce o aeronavă suplimentară va fi achiziționată prin leasing. În același timp, cinci dintre aeronavele rămase au fost modernizate la Airbus 321, aducând cota de 321neo ‘la 60% din comandă. Efectul acestor evoluții asupra capacităților și eficienței companiei este așteptat din 2025 .

Istoricul investițiilor

Prima fază a investiției Aegean în compania românească de zboruri charter, cu activitate în Europa și Africa, a avut loc la începutul anului 2020, când a achiziționat o participație de 25% , investind 450 de mii de euro. Apoi, în octombrie 2021, și-a mărit participarea la 51% din capitalul social, ridicând investiția totală la 1,3 milioane de euro .

Cooperarea pe termen lung a Aegean pe piața emergentă din România cu touroperatorul intern Cristian Tour, membru al grupului Memento, care a fondat compania aeriană în 2019, a fost o garanție pentru această decizie. Poziția dominantă a grupului de turism, combinată cu dinamica prezentată de piața românească pentru turismul grecesc, a limitat riscul. Cu un procent de 51%, Aegean a preluat co-managementul și managementul operațional al companiei, în timp ce managementul comercial și sprijinul Animawings a fost asigurat de Memento Group.

Odată cu transferul procentului, grupul lui Cristian Pandel deține acum 100% din compania aeriană. În anunțul Grupului Memento privind achiziția, se face referire la contribuția Aegean la integrarea know-how-ului și a experienței în cadrul Animawings. Niciuna dintre părți nu divulgă valoarea tranzacției, dar Pandel, vorbind pentru presa română, a estimat-o la milioane de euro .

La rândul său, Aegean, în anunțul său, i-a urat succes partenerului său de trei ani și clientului său pe termen lung în dezvoltarea ulterioară a Animawings.

Sursa foto: Facebook/Animawings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *