Presa greacă: România, o destinație de top pentru exporturile grecești

transporturi exporturi Foto: DSV

România se numără printre destinațiile de top pentru investițiile grecești, întrucât prezența investițională grecească în România este constituită din mii de companii stabilite în această țară, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie din Atena, Sofia Kounenaki Efraimoglou, conform Oikonomikos Tachydromos, preluată de Agenția de presă Rador

„Pe de altă parte, economia Greciei a prezentat performanțe ridicate la toate nivelurile în ultimii ani. Prin urmare, condițiile sunt deosebit de favorabile pentru a construi pe mai departe pe bazele solide create până acum și pentru a extinde și a aprofunda cooperarea bilaterală de afaceri, prin acțiuni de consolidare a relațiilor, precum misiunea de afaceri pe care am organizat-o în comun cu Ambasada Greciei la București și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, dar și printr-o rețea mai largă de servicii, care facilitează activitatea în străinătate a membrilor noștri”, a mai spus el.

Vicky Makrigianni, Director pentru Relații Internaționale și Dezvoltare Regională în cadrul Asociației Întreprinderilor și Industriilor din Grecia, a subliniat că: „România rămâne în primele 10 destinații de export pentru produsele grecești pentru al 3-lea an consecutiv, exporturile grecești înregistrând un ritm de creștere semnificativ în ultimii ani, ajungând la 1,8 miliarde de euro în 2022. Sperăm că această tendință ascendentă va continua și în următorul deceniu, contribuind la dezvoltarea în continuare a comerțului nostru bilateral, întrucât România prezintă perspective mari pentru exportatorii noștri în sectoare precum: agroalimentar, alimente și băuturi, energie, infrastructură, petrol, surse regenerabile de energie, IT și sănătate. Asociația Întreprinderilor și Industriilor, prin acțiunile pe care le organizează periodic, acordă o importanță deosebită internaționalizării și deschiderii spre exterior a companiilor grecești și va continua să sprijine prin fapte companiile pentru ca acestea să abordeze și să pătrundă pe noi piețe, așa cum s-a întâmplat în cazul misiunii de afaceri pe care am organizat-o în România”.

Panagiotis Chasapis, vicepreședinte executiv al Asociației Exportatorilor din Grecia de Nord, a vorbit despre perspectivele de afaceri și economice ale României, care este considerată drept a 19-a cea mai complexă și avansată economie din lume conform Atlas of Economic Complexity al Universității Harvard.

În același timp, în ciuda activității comerciale intense dintre cele două țări și a faptului că România absoarbe produse grecești în valoare de 1,8 miliarde de euro, Panagiotis Chasapis a subliniat că „există multe oportunități neexploatate întrucât importurile totale ale acestei țări se ridică la 144,4 miliarde de euro. Investind în misiuni de afaceri țintite precum aceasta, perspectivele de consolidare a cooperării dintre cele două țări pot fi transformate în valoare adăugată pentru economia greacă”.

Tranziția energetică

România se află în faza de tranziție în producția de energie, de la lignit la gaze naturale, bazată pe subvenții mari și privatizări. Având în vedere că ținta pentru producția de energie din surse regenerabile de energie este de a ajunge la 30,7% în 2030, mai este mult loc pentru dezvoltare în continuare.

În sectorul agricol, deși România dispune de aproximativ 15 milioane de hectare de teren agricol, iar 2/3 din terenul arabil este folosit pentru cultivarea cerealelor, țara importă foarte multe cereale, fructe și legume. În acest context, în afară de exporturile directe, există posibilități semnificative pentru pătrunderea dinamică a companiilor grecești, dar și oportunități semnificative de colaborare în ceea ce privește digitalizarea sectorului agricol, infrastructurile de irigare și combaterea eroziunii solului, mecanizare și utilizarea pe scară largă a tehnologiilor moderne, în ceea ce privește sistemele de recoltare, depozitare și prelucrare a produselor agricole, precum și în agricultura ecologică și procesarea produselor agricole.

Oportunități pentru companiile grecești se profilează și în industria construcțiilor, deoarece există o creștere puternică pentru construcția de drumuri și digitalizarea și tranziția ecologică în sectorul public, prin Planul de Redresare și Reziliență al României (PNRR), precum și în domeniul construirii de clădiri noi destinate locuințelor și spațiilor de birouri, respectând normele ecologice și digitale.

Foto: DSV

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *