Presa maghiară: Salariul minim din Ungaria se îndepărtează de Europa, dar și de România / În Uniunea Europeană, doar Bulgaria plătește mai puțin / Scăderea în euro a salariului minim din Ungaria, provocată și de deprecierea forintului

Budapesta, Ungaria Sursa foto: Pexels

Conform ultimelor date statistice ale Eurostat privind salariile minime din statele membre, valoarea salariului minim din Ungaria a atins un nou minim în cadrul Uniunii Europene, observă presa maghiară.

Astfel, salariul minim din Ungaria a fost echivalentul a 578,74 euro, ceea ce reprezintă al doilea cel mai mic salariu din rândul statelor membre. Doar în Bulgaria, muncitorii angajați pe salariul minim primesc mai puțin, câștigul lunar fiind 398,81 de euro.

Publicația Mfor atrage atenția asupra faptului că în urmă cu un an trei țări se aflau în urma Ungariei în UE: România, Letonia și Bulgaria. Cursul de schimb al forintului a jucat un rol important în scăderea salariului minim în comparație cu alte state membre, deoarece moneda națională a început să slăbească în raport cu moneda comună.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Drept urmare, salariul minim din Ungaria, calculat în euro, a scăzut semnificativ.

În 2022 exista o diferență de 2,3% între salariul minim din România și cel din Ungaria, dar anul acesta aceasta a crescut deja la 4,7%, în favoarea României. O parte din această diferență poate fi explicată și prin efectele cursului de schimb.

Luxemburg continuă să conducă clasamentul cu 2.387 de euro, urmat de Germania, care a recuperat locul cinci de anul trecut, cu 1.987 de euro. Iar pe a treia treaptă a podiumului se află Belgia, cu 1.955 de euro.

Publicația citată mai arată că Eurostat afișează salariile minime și în termeni de paritate a puterii de cumpărare.

Ungaria ocupă locul șase de la coadă în clasamentul general, cu 947,91 de euro, adică la fel ca și Cehia. România e mai sus în clasament, cu 1109  euro.

Jurnaliștii maghiari notează că datorită prețurilor mai scăzute decât în Ungaria, puterea de cumpărare a salariului minim din România a depășit-o deja pe cea a salariului minim din Ungaria în 2018 și de atunci și-a menținut un avantaj stabil de aproximativ 15 %.

În fruntea clasamentului general, Germania a preluat conducerea de la Luxemburg, întrucât salariul minim german este de 1.843 de euro, față de 1.750 de euro în Luxemburg în ceea ce privește puterea de cumpărare.

Astfel, comentează jurnaliștii de la Mfor, în ciuda creșterilor din ultimii ani, salariul minim maghiar reprezintă o sumă din ce în ce mai mică, din cauza tendinței continue de slăbire a monedei naționale și a politicii de recuperare a decalajelor salariale din țările din regiune.

Desigur, acest lucru poate fi favorabil guvernului Orbán în anumite privințe, deoarece, atunci când aleg locațiile de investiții, unul dintre criterii pentru companiile internaționale este nivelul salarial al țării respective. Privind acest clasament, pot ajunge la concluzia că forța de muncă din Ungaria este din ce în ce mai ieftină. Este adevărat că, în plus, sunt luate în considerare multe alte aspecte, cum ar fi mediul fiscal, politica economică și infrastructura, mai observă jurnaliștii maghiari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dar de ce nu spuneți cât este taxarea pe munca in Ungaria și romania,și atunci o sa mai vedem cine rămâne cu mai mulți bani în mana,tot raportați la salariul brut suna frumos 600 euro când ajungi la net ramai cu gust amar.

  2. Minciuni .Anul trecut Spania a trecut la salariul minim garantat care nu poate fi mai mic de 1100 euro.In acest grafic vad Romania aproape de Spania ,nu e cazul.Romania nu este industrializată .

  3. Impozite si taxe pe salariu: 30% Ungaria, 41,5% Romania.
    Deci salariul minim net este mai mare in Ungaria decat in Romania!

  4. In Ungaria în momentul de față un salariat pe minim pe economie ia 519 euro în mână ! In Romania un salariat ajunge să ia 350 euro în mână

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.