Nu există aproape nicio altă țară în lume în care inegalitatea de bogăție să fie la fel de mare ca în Ungaria, potrivit unui raport realizat de televiziunea ungară RTL, scrie ziarul ungar Népszava, citată de agenția Rador Radio România.
Potrivit bazei de date mondiale privind inegalitatea (Word Inequality Database), averea netă totală a ungurilor în primul trimestru din 2023 era de 72.043 miliarde de forinți (aprox. 933 miliarde de lei). Aproximativ o treime din această sumă, 24.134 de miliarde de forinți (aprox. 312 miliarde de lei), se află în mâinile celor mai bogați 1%, în timp ce restul de 47.909 miliarde de forinți (aprox. 620 miliarde de lei) este împărțit de toți ceilalți, adică restul de 99%.
Ca o ilustrare, televiziunea ungară RTL a comparat viața de zi cu zi a unei familii obișnuite din județele Borsod și Békés cu hedonismul omului de afaceri, fiul guvernatorului băncii centrale, Ádám Matolcsy, și al omului de afaceri Lőrinc Mészáros. Potrivit sociologului László Bass, există doar câteva țări în lume cu un nivel atât de ridicat de inegalitate. Acesta este, de asemenea, un fenomen foarte periculos pentru democrație, deoarece pot interveni foarte mult în multe decizii politice și sociale.
Întrebat de televiziunea ungară RTL, Guvernul Orbán a afirmat că în 10 ani numărul persoanelor fără mijloace de trai a scăzut cu o treime, iar al celor aflaţi în risc de sărăcie cu jumătate, dar nu a specificat dacă are în vedere măsuri pentru a reduce inegalitățile brutale ale bogăţiei.