Presa ungară: O treime din averea totală a Ungariei, 24 mii de miliarde de forinți, se află în mâinile celor mai bogați 1%

Redacția sept. 19, 2023 5 comentarii
deak ferenc bancnota ungaria forint bani maghiari

Nu există aproape nicio altă țară în lume în care inegalitatea de bogăție să fie la fel de mare ca în Ungaria, potrivit unui raport realizat de televiziunea ungară RTL, scrie ziarul ungar Népszava, citată de agenția Rador Radio România.

Potrivit bazei de date mondiale privind inegalitatea (Word Inequality Database), averea netă totală a ungurilor în primul trimestru din 2023 era de 72.043 miliarde de forinți (aprox. 933 miliarde de lei). Aproximativ o treime din această sumă, 24.134 de miliarde de forinți (aprox. 312 miliarde de lei), se află în mâinile celor mai bogați 1%, în timp ce restul de 47.909 miliarde de forinți (aprox. 620 miliarde de lei) este împărțit de toți ceilalți, adică restul de 99%.

Ca o ilustrare, televiziunea ungară RTL a comparat viața de zi cu zi a unei familii obișnuite din județele Borsod și Békés cu hedonismul omului de afaceri, fiul guvernatorului băncii centrale, Ádám Matolcsy, și al omului de afaceri Lőrinc Mészáros. Potrivit sociologului László Bass, există doar câteva țări în lume cu un nivel atât de ridicat de inegalitate. Acesta este, de asemenea, un fenomen foarte periculos pentru democrație, deoarece pot interveni foarte mult în multe decizii politice și sociale.

Întrebat de televiziunea ungară RTL, Guvernul Orbán a afirmat că în 10 ani numărul persoanelor fără mijloace de trai a scăzut cu o treime, iar al celor aflaţi în risc de sărăcie cu jumătate, dar nu a specificat dacă are în vedere măsuri pentru a reduce inegalitățile brutale ale bogăţiei.

sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Pai uitandu ma n gradina mea, in RO, vad discrepante si mai mari.
    Mai degraba intra camila prin urechile acului decat bogatul in Imparatia Cerurilor.
    Bogatii au saracit si au flamanzit….iar cei ce l cauta pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele.
    Bogatul nemilostiv spune vazandu si recolta si mai mare decat a anului trecut: …suflete, stai si te bucura. Iar Domnul vine la el noaptea si i spune: Nebunule, la noapte ti se va cere sufletul, cui vei lasa avutia ta ?
    Ia seama bogatule far’ de Dumnezeu…dar si tu saracule, cel ce nu iti duci crucea: zilele omului pe pamant sunt putine oricat de multe i se par. Viata trece ca un fum, ca vantul ce bate de la miazazi la miazanoapte se duce. Adu-ti aminte de Dumnezeu si mareste pe El. Indreapta te spre cel amarat ca sa iti dea binecuvantare ca din gura Celui Viu. Caci dincolo e viata cea vesnica, plina de bucurii ptr cei ce au implinit Cuvantul si plina de chin ptr cei ce L au rastignit fara remuscari. Nu va jucati cu nemurirea voastra…

  2. Iarăși nu e in stare ziaristul incompetent care a scris articolul, să facă un calcul elementar. 72.000 miliarde forinți sun 933 miliarde lei, nu milioane, degeneratule

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *