Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde: ”Orizontul economic se întunecă” în zona euro

Christine Lagarde Banca Central Europeană Sursa foto: europarl.eu

Banca Centrală Europeană a anunțat creșterea ratei dobânzilor, pentru prima oară după mai bine de 10 ani. Decizia acestui important organism bancar are la bază evoluția inflației, războiul din Ucraina și criza energetică, transmite RFI România.

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că ”orizontul economic se întunecă” în zona euro, adaugând că în acest an mai pot urma și alte majorări.

Demisia prim-ministrului italian, Mario Draghi, posibila întrerupere a livrărilor de gaz rusesc și evoluția monedei euro sunt factori care ar putea influența viitoarele decizii ale acestui organism financiar . ”Suntem foarte atenți” la energie și, în particular, la gaz din cauza impactului asupra prețurilor pentru electricitate și a inflației, a adăugat Christine Lagarde.

Rata dobânzilor a crescut cu 50 de puncte de bază, de la -0,50% la zero. Au fost majorate și ratele dobânzii la operațiuni de refinanțare. Banca Centrală Europeană a anunțat și un nou instrument care va proteja statele cele mai fragile în fața atacurilor speculative. Viitoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va stabili condițiile de acces la acest instrument.

Articolul complet pe RFI România

Sursa foto: europarl.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *