Președintele PSD Marcel Ciolacu, a avut miercuri o declarație contradictorie: pe de o parte el a afirmat că Guvernul vrea să impoziteze suplimentar veniturile care depășesc salariul președintelui, dar a afirmat că acest lucru se referă la „ce se întâmplă în sistemul public” și că „n-a vorbit nimeni de privat”, iar pe de altă parte a precizat ulterior că „e normal ca și managerii români să fie plătiți la nivelul companiilor multinaționale, dar când depășesc veniturile președintelui României să intre în logica supraimpozitării”.
„Nu a vorbit nimeni de privat, nu a vorbit nimeni despre o impozitare progresivă. Am vorbit că în societatea românească s-a creat foarte multă ură, iar noi politicienii avem datoria de a interveni și a închide acest capitol cu legea pensiilor speciale și cu legea salarizării. Sunt ferm convins că vom găsi constituțional soluția cea mai bună pentru a rezolva această nedreptate. Dacă vorbim de impozitare se poate introduce prin ordonanță de urgență. Dacă vorbim de cumulul pensiei cu salariul și de interzicerea unui drept constituțional la muncă, categoricva fi numai prin pensie”, a declarat Ciolacu.
El a dat ulterior exemplul șefilor din autoritățile de reglementare, care iau salarii mari, la nivel european, iar ele depășesc salariul președintelui.
„Anumite structuri, cum sunt cele de reglementare, au niște dispoziții venite de la Comisia Europeană, să respecte o anumită salarizare. Acea salarizare depășește veniturile președintelui. Principalul bugetar al României este președintele României. Cu adevărat, UE a reglementat și a impus un anumit salariu la nivelul acestor reglementatori, ținând cont de veniturile din UE, nu ținând cont de veniturile din UE. Dacă ai aceste venituri conform UE, în România încă nu ne permitem să avem aceste venituri. Atunci venim cu o impozitare suplimentare pentru ceea ce depășește veniturile președintelui. Am vorbit de ce se întâmplă în sistemul public, în buget. N-a vorbit nimeni de privat, n-a vorbit nimeni despre o impozitare progresivă”, a afirmat Ciolacu.
Ulterior, el a fost întrebat: „Se discută și despre companii, despre posibilitatea de a opta între impozit pe profit de 16% și…”
Președintele PSD a răspuns, însă, contradictoriu la această întrebare, fără să precizeze dacă se referă la manageri de la stat sau manageri din mediul privat: „Dorim un management care să fie la nivelul unor companii multinaționale, e normal ca și managerii români să fie plătiți la același nivel. Dar, totuși, când ai depășit veniturile președintelui României, intervii în această logică”.
Ulterior, el a fost reîntrebat: „La impozitarea firmelor, dacă se discută dacă a opta între impozitare de 16% pe profit sau 1% pe cifra de afaceri”.
Ciolacu a răspuns mai la obiect: „E o propunere care s-a mai discutat. În acest moment eu am propus să venim cu 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari pe o perioadă limitată de timp. (…) Nu s-a decis acest lucru să fie luat în calcul în interiorul coaliției”.