Președintele ANRE despre “Ferma Dacilor”: Instalațiile de electricitate erau subdimensionate / Pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare / Avea aviz pentru o pompă de apă

incendiu ferma dacilor Sursa foto: DSU

Ferma Dacilor nu a făcut investiția pe care i-a propus-o operatorul de distribuție DEER pentru racordarea pensiunii la un punct de transformare, ci a rămas branșată la o sursă prevăzută pentru o putere de consum mult mai mică, pentru o pompă de apă, a declarat președintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, vineri, la Știrile B1 TV.

Întrebat despre reclamațiile făcute de Ferma Dacilor în privința fluctuațiilor de tensiune, George Niculescu a afirmat că a existat o sesizare, însă pensiunea nu era racordată conform normelor legale.

„Așa este, a fost primită o sesizare din partea unui reprezentant al acestei societăți. O doamnă a făcut o adresă către Autoritatea de Reglementare, care, într-adevăr, semnala niște în ceea ce privește nivelul de tensiune pe care energia electrică îl avea acolo. Autoritatea de Reglementare a cerut operatorului de distribuție din zonă, este vorba despre DEER, fosta Electrica Distribuție SA, să facă verificări și să vadă care este situația la punctul de consum respectiv (…) Cred că la finalul lunii mai DEER, în urma verificărilor efectuate, a concluzionat faptul că, deși acolo funcționa o pensiune, după cum știm bine cu toții, avizul tehnic de racordare era emis pentru o putere de consum mult mai mică. E vorba despre o pompă de apă care era trecută în avizul tehnic de racordare, din cele comunicate de către operatorul de distribuție. Deci funcționa o putere instalată, un consumator mult mai mare, decât era trecut în avizul tehnic de racordare”, susține oficialul.

„Operatorul de distribuție, din informațiile pe care le am, a trimis agentului economic și o soluție pentru racordarea întregii pensiuni la un punct de transformare, care ar fi implicat o investiție mai mare din partea consumatorului, din partea agentului economic, investiție care nu s-a făcut, rămânând, înțeleg, branșat la aceeași sursă, așa cum era trecut în avizul de racordare, repet, pentru o pompă de apă”, a mai spus șeful ANRE.

Sursa foto: DSU

Comentarii

  1. Boul asta habar nu are ce este puterea instalata si ce este puterea absorbita. Instalatia electrica puteau lua foc la suprasarcina si sc doar daca cineva anula toate protectiile.

  2. Vorbe fără acoperire. Un racord electric nu poate lucra la o putere mult mai mare deoarece protecția la suprasarcină deconectează circuitul .
    Dacă cumva , întrerupătorul de pe circuitul de alimentare și cablul de racord au fost supradimensionate ca să permită funcționarea la o putere mult mai mare , atunci DEER trebuia să constate la control această situație și să întrerupă alimentarea cu energie electrică .
    Pentru o evaluare corectă ar trebui să ni se spună care este puterea aprobată , puterea transformatorului MT/JT din care se alimentează , tipul întrerupătorului si al cablului de racord și lungimea racordului.
    O lungime de 650 m la joasă tensiune este foarte mare și implicit căderea de tensiune la pornire și in regim normal de lucru sunt mari.
    Așa că domnul de la ANRE trebuia să prezinte datele tehnice concrete , nu să spună că funcționa la o putere mult mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *