Plafonarea preţurilor la energie a fost excesivă şi a permis unora să câştige mulţi bani, posibil legal, dar imoral, nejustificat din punct de vedere al oportunităţii, motiv pentru care plafonarea nu ar trebui să continue, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la o conferinţă de specialitate, transmite Agerpres.
“Noi (Consiliul Concurenţei, n.r.), fanii plafonării n-am fost niciodată. Cred că a fost excesivă (…) Am introdus-o şi devreme – şi a fost bine că am introdus-o. Dar, în acelaşi timp, faptul că s-a plafonat pentru toată lumea, cred că a fost excesiv – şi au fost şi anumite probleme în piaţă, care au permis unora să câştige mulţi bani, posibil legal. Ne uităm şi noi dacă cumva s-a încălcat legea în perioada aia, dar din modul cum a fost gândită schema au fost posibilităţi de câştiguri legale, dar imorale, nejustificate din punct de vedere al oportunităţii. Deci, nu cred că trebuie să continue”, a menţionat Bogdan Chiriţoiu, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.
Potrivit acestuia, şi companiile mari consumatoare de energie au nevoie de sprijin, nu doar populaţia vulnerabilă.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“Am înţeles că domnul ministru spune că se lucrează la un plan de protejare a populaţiei care este vulnerabilă, ceea ce este absolut firesc. Mă bucur că domnul ministru a spus şi că se lucrează la un plan pentru companiile care sunt mari consumatoare de energie. Pentru că aici mi se pare că n-am gândit lucrurile foarte bine. Am mers pe ideea că populaţia o protejăm, noi protejăm pe cei care consumă mai puţin, deci bănuim că sunt mai săraci – şi la companii am făcut cam la fel, ceea ce la companii, logica e alta, deci trebuie să-i protejezi pe aceia care consumă mult, nu pe aceia care consumă puţin. Deci, aici cred că lucrurile nu au fost foarte bine gândite. Eu sper că vom avea măsuri pentru companiile mari consumatoare de energie şi electricitate şi gaz”, a punctat Bogdan Chiriţoiu.
La începutul acestei luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că România îşi păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflaţi în sărăcie energetică.
“Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ţinând cont de o realitate europeană, cu creşteri la gaz de până la 60% şi la energie electrică de 25-30%. Având în vedere acest context, extinderea este pentru trei luni de zile la energie electrică, deci nu este nicio glumă, chiar dacă azi e 1 aprilie. Până la 1 iulie, compensarea-plafonarea rămâne exact aşa cum o ştiu românii la energie electrică. La gaz rămâne exact aşa cum ştiu românii, încă un an de zile, până la 1 aprilie 2026. La energie electrică, Ministerul Muncii şi-a asumat şi lucrăm împreună să avem o definiţie clară pentru consumatorul vulnerabil energetic şi direcţionarea sprijinului statului către acei consumatori după data de 1 iulie. În rest, suntem pregătiţi să avem scenarii de lucru pentru ceea ce se întâmplă în plan regional, evoluţia conflictului din Ucraina, evoluţia pieţei energiei la nivel european. Nu se susţine acest scenariu al dublării sau al exploziei preţurilor. E adevărat, trebuie să ţinem totuşi cont că avem aceleaşi preţuri plafonate de doi ani şi jumătate, poate trei ani de zile. A existat inflaţie în această ţară. Numai punând asta în calcul a rezultat anumite ajustări necesare. Astăzi, acestea sunt soluţiile la îndemână, sunt uneltele pe care le avem în trusă pe termen ceva mai lung”, a afirmat Burduja.
Potrivit demnitarului, până la data de 1 iulie, lucrurile legate de consumatorii vulnerabili vor fi clarificate.