Președintele Consiliului Fiscal: Consolidarea bugetară este absolută necesară şi va fi tot mai dificil de realizat în anii ce vin

Daniel-Daianu Sursa foto: Inquam Photos/Alexandru Busca

Consolidarea bugetară este absolută necesară şi va fi tot mai dificil de realizat în anii ce vin întrucât nu mai avem beneficiul inflaţiei surpriză şi creşterea economică va fi considerabil încetinită, consideră preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

„Consolidarea bugetară este absolut necesară având în vedere că “sindromul deficitelor gemene” s-a dezvoltat în ultimul deceniu şi pe baza unor erori mari de politică economică. Deci nu numai politici pro-ciclice. Noi vorbim acum de erori de politică economică care au adâncit deficitul structural, asta este problema cea mare. Această consolidare bugetară este absolută necesară şi va fi tot mai dificil de realizat în anii ce vin întrucât nu mai avem beneficiul inflaţiei surpriză şi creşterea economică va fi considerabil încetinită. Va fi dificilă consolidarea bugetară. Dar aş mai spune ceva. Sigur că în panel s-a vorbit despre convergenţă reală pentru că şi eu am pledat şi pledez pentru convergenţa reală care nu trebuie văzută prin prisma PIB-ului pe locuitor şi nu se referă la infrastructură. Convergenţa reală are în vedere această consolidare bugetară. Tocmai asta nu s-a spus. Nici nu poţi să deschizi dialogul pe intrare în ERM 2, în mecanismul cursurilor de schimb, dacă nu ai consolidare. Uitaţi-vă, suntem monitorizaţi de către BCE, de către Comisie, nici nu discută cu noi. Putem să batem la uşă mâine dacă se ia decizia politică „vrem să intrăm”. Nici nu se uită la tine. Trebuie să faci această consolidare bugetară. Să spunem dincolo de penalizarea pe care ţi-o aplică pieţele financiare dacă nu faci aşa ceva. Şi va trebui să o facem”, a declarat Daniel Dăianu.

Preşedintele Consiliului Fiscal a participat joi la dezbaterea asupra volumelor „Economie. Lucrări selectate” şi „Economy. Selected works”, care reunesc o suită de lucrări ce tratează teme din sfera economiei şi politicii economice. El a făcut referire şi la nivelul foarte scăzut de venituri fiscale în România.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„În România, din păcate, unde se trăieşte în minciună şi ipocrizie, pentru că există printre macroeconomişti această teză, că „nu e nevoie, veniturile sunt astea care sunt, tăiem cheltuielile cu satârul, aşa cum putem şi realizăm deficite mici”. Iar raţionamente defectuoase, absolut defectuoase. Şi când îţi spun instituţii precum Fondul Monetar, Banca Mondială şi altele „domnule, trebuie să creşteţi veniturile fiscale, inclusiv prin schimbarea regimului fiscal”. „Nu, sunt instituţii care au devenit subit socialiste, care au trecut pe partea stânga”. Adică nu avem echilibru şi este reclamat de deciziile responsabile. Şi mie îmi pare bine că el (Ionuţ Dumitru – n.r.) a subliniat aceste chestiuni pentru că diavolul este în detalii. Avem politici economice care au fost greşite şi ne-au adus la aceste deficite structurale mari. E foarte greu să schimbi acum regimul fiscal pentru că aşa numitele vested interest – grupuri care sunt puternice se opun la aşa ceva, nu vor. Sunt documente care vorbesc de tot felul de portiţe şi de inechităţi şi de faptul că regimul la noi este regresiv, că aceia care au venituri mai mici plătesc proporţional mai mult. Dar cum încerci să transformi acest regim fiscal? Nu numai pentru că o spunem unii dintre noi în România, dar o spun şi alţii din afară. Domnule, este un vuiet. “Se doreşte creşterea taxelor şi impozitelor!” Nu se doreşte creşterea taxelor şi impozitelor. Se doreşte echitate. Echitate nu în sensul de egalitate. Înseamnă conformare, să plăteşti. Nu, nu e stat abuziv. Ci acestui stat care are de furnizat bunuri publice esenţiale fără de care nu funcţionează societatea. Pentru că atunci când e greu, acestui “stat abuziv” i se cere să ajute şi în stânga şi în dreapta şi mediul de afaceri şi pensionarii care au venituri foarte mici. Haideţi să încercăm să stăm drept şi să judecăm drept această situaţie. Iar chestiunea veniturilor fiscale este acută. Un nivel foarte, foarte jos”, a declarat Daniel Dăianu.

De asemenea, a afirmat că nu se pune problema unei treceri la impozitare progresivă.

Acesta a subliniat că în momentul în care se încearcă schimbarea regimului fiscal toţi care sunt afectaţi înţeleg că li se „bagă mâna în buzunar şi li se ia”.

„Vorbim despre societate, dar societatea nu există pe radarul celor mai mulţi. Există buzunarul propriu”, a mai spus Daniel Dăianu.

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înfiinţare, Banca Naţională a României a iniţiat un proiect editorial în cadrul Colecţiei “Biblioteca Băncii Naţionale a României”, concretizat într-un set de volume în care sunt cuprinse lucrări şi studii elaborate de specialişti Băncii Naţionale a României pe parcursul ultimelor decenii, pe diverse tematici din domeniile politicii monetare, stabilităţii financiare şi economiei. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.