Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu: Un candidat care neagă beneficiile apartenenței României la Uniunea Europeană și, implicit, pune în discuție banii europeni, aduce prejudicii acestei țări

BUCURESTI - CONFERINTA - VOLATILITATE - BNR sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

România trebuie să ia urgent măsuri pentru reducerea deficitului, iar aceste corecții vor fi dureroase indiferent de cine va fi președinte după alegerile din 18 mai, spune pentru Economedia președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. El spune că țara este într-o situație în care nu își mai permite să amâne măsurile de ajustare fiscală.

„Era cunoscut de ani de zile că trebuie să corectăm deficitele. Alternativa este o forțare de către piețe a unei ajustări care poate să fie mult mai urâtă decât dacă se procedează la o corecție fiscală prin măsuri – este drept – nepopulare. De câțiva ani am spus și o spun cu o anumită strângere de inimă: România, din punct de vedere al construcției bugetare și execuției bugetare, trăiește peste posibilități. Pare să fie o afirmație în divorț de o realitate socială, când sunt oameni care o duc foarte greu. Dar, din punct de vedere al datelor concrete, datelor financiare, balanțelor ce se văd în buget și în conturile externe, situația nu putea să fie continuată, nu era o stare sustenabilă. Deci corecția trebuie să aibă loc. Și acum este mai dificil decât dacă am fi încercat să o facem cu ani în urmă, chiar dacă am avut pandemie, chiar dacă am avut un șoc al costul energiei, nu avem ce să facem și trebuie să procedăm la aceste corecții”, afirmă Daniel Dăianu. 

Economedia: Situația va fi complicată indiferent de cine va fi președinte?

Daniel Dăianu: „Corecția este complicată. Este drept că unul dintre candidați are declarații care susțin calea europeană, deci apartenența României fără rezerve la Uniunea Europeană. Dar eu nu vreau să introduc în ecuația declarațiilor mele acum să fac comparații între cei doi candidați. Oricum, un candidat care neagă beneficiile apartenenței României la Uniunea Europeană și, implicit, pune în discuție banii europeni, aduce prejudicii acestei țări. România, în momentul de față, nu se poate descurca din cauza deficitelor foarte mari, nu se poate descurca singură. România chiar a căpătat o dependență puternică de fonduri europene. Într-un fel, nu este sănătos să ai această dependență de fondurile europene. Cel mai bine este să reușești să ai deficite mici, să atragi finanțare care să nu fie întreruptă din varii motive.”

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Președintele Consiliului Fiscal mai spune că responsabilitatea pentru măsurile de ajustare fiscală va fi a guvernului.

„Ce contează totodată mult este să nu ajungem într-o într-o zonă de mare incertitudine politică. Adică să nu fie clar ce guvern va fi, ce susținere va avea acel guvern, ceea ce ar pune în discuție și adoptarea de măsuri absolut necesare pentru corecția fiscală”, afirmă el. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Economedia: Mesajul dumneavoastră este că după turul doi a trebuie luate măsurile acestea de ajustare fiscală, amânate ani și ani de zile? 

Daniel Dăianu: „Sigur că da. Nu vom primi îngăduință. Totodată spun că, atâta vreme cât România va rămâne în Uniunea Europeană, nu intră în incapacitate de plată.  Și acesta e mesajul important. România nu a intrat în incapacitate de plată în 2008-2009, când nu avea datorie publică mare, dar avea o criză de lichidități. Și, fiind stat membru al Uniunii Europene, a beneficiat de un pachet de asistență financiară care a salvat România.”

Daniel Dăianu mai atrage atenția că România trebuie să ia măsuri în acest an pentru a reduce deficitul în acest an la 7% din PIB.

„Consiliul Fiscal are o proiecție de deficit de 7,7% pe construcția bugetului. Noi rămânem la un deficit în jur de 8% pentru acest an. Noi credem că este nevoie de un pachet de măsuri care să ne ducă către 7% pentru a evita o retrogradare de rating, pentru a liniști piețele, pentru a permite finanțare și refinanțare și în anii următori să continuăm. Dacă nu erau adoptate măsurile de la finele anului, foarte probabil deja România ar fi fost retrogradată cu ratingul. Și mai trebuie spus ceva: Banca Națională nu poate singură să salveze finanțele României. Deci este treaba Guvernului să adopte măsurile necesare, să ajute Banca Națională să stăpânească leul. Adică leul să aibă totuși anume stabilitate, într-adevăr, să nu scăpăm hățurile din mână”, afirmă Dăianu.

Daniel Dăianu a mai spus dar trebuie să fie adoptate măsuri care să arate că există luciditate în țară, chiar dacă există tumult politic și o fractură în societatea românească, așa cum există și în alte țări. 

„Coaliția nu trebuie să se destrame. Când țara arde economic, jocurile politice pun benzină pe foc”, a conchis Dăianu.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.