Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere: “Am pierdut circa 60.000 de oameni din turism, oameni care au migrat spre alte sectoare”

Redacția feb. 26, 2022 0 comentarii
Hotel, turism

Turismul românesc a pierdut peste 60.000 de oameni în ultimii doi ani din cauza pandemiei, oameni care au migrat spre alte sectoare, a declarat Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) şi membru în Consiliul Director al Alianţei pentru Turism (APT), într-un interviu pentru Agerpres.

Acesta a precizat că sectorul are nevoie de un sprijin fiscal, pentru o anumită perioadă de timp, în vederea atragerii forţei de muncă în turism, de tipul celor implementate în industria construcţiilor sau în IT.

Călin Ile a avertizat asupra crizei energetice care afectează serios sectorul şi susţine că o creştere a preţurilor turistice este inevitabilă, dar aceasta va trebui să se vadă şi printr-o creştere a calităţii serviciilor.

Ile spune că nu s-au închis foarte multe unități – ar fi vorba de sub 10%. “Pentru că am plecat după un an 2019 foarte bun, astfel încât marea majoritate a operatorilor au avut rezerve ca să facă faţă anului 2020, iar anul 2021 a însemnat deja o uşoară creştere, a însemnat şi venirea acestor ajutoare date de stat, astfel încât mulţi au reuşit, prin ajustări şi prin adaptări, să treacă şi anul 2021. Ba din contră, am văzut un apetit pentru investiţii în turism în această perioadă, ceea ce ne bucură şi ne dă speranţă. În ceea ce priveşte angajaţii, estimările noastre sunt că am pierdut circa 60.000 de oameni din turism, oameni care au migrat spre alte sectoare, mai predictibile – IT, delivery, curierat. Aceşti 60.000 de oameni reprezintă o gaură mare pentru industria noastră şi nu reuşim să atragem alţii şi din cauza nivelului scăzut al salariilor, atât cât ne permite sustenabilitatea afacerilor. De aceea credem că sectorul nostru are nevoie şi de un sprijin fiscal, pe o perioadă de timp, pentru atragerea forţei de muncă. Noi am făcut un studiu cu PriceWaterhouseCoopers (PwC), pe care o să-l lansăm în curând şi care arată nevoia unui sprijin fiscal pentru forţa de muncă din turism măcar pentru o perioadă limitată de timp”, a spus Ile.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *