Președintele INS este de părere că o rată a inflației cu două cifre este greu de atins în perioada următoare

cumparaturi inflatie Sursa foto: Dreamstime

O rată a inflaţiei cu două cifre va fi greu de atins, din fericire, în perioada următoare, în prezent înregistrându-se o pantă descendentă, este de părere preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, citat de Agerpres.

„În ceea ce priveşte rata inflaţiei, din fericire suntem pe o curbă descendentă. O rată a inflaţiei cu două cifre, de peste 10%, probabil va fi greu de a atins în perioada următoare”, a spus Tudorel Andrei, la lansarea lucrării “Indexul Antreprenoriatului Românesc Sem. I, 2024”.

Conform lucrării, pentru anul 2023, datele INS arată o inflaţie în scădere faţă de 2022, dar totuşi foarte ridicată. Procentul de 10,4% al inflaţiei este aferent unei valori de 0 puncte în cadrul indexului.

Potrivit datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie 2024 până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar.

În luna februarie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,1%), Croaţia (4,8%) şi Estonia (4,4%).

Scorul Indexului Antreprenoriatului Românesc este de 49 de puncte din 100 în semestrul I din 2024, corespunzător unui nivel moderat al sistemului antreprenorial. Cele patru categorii ale indexului sunt antreprenoriat critic sau slab, antreprenoriat moderat, antreprenoriat emergent şi antreprenoriat solid.

Pe lângă rata inflaţiei, alte aspecte importante semnalate în cadrul analizei pentru anul 2024 au fost: rata şomajului în anul 2023 – de 2,93% – într-o mică scădere faţă de anul 2022, salariul mediu lunar net care a întregistrat o creştere de 15,48% faţă de anul 2022.

Percepţia antreprenorilor cu privire la evoluţiile contextuale cu influenţă negativă asupra activităţii IMM-urilor sunt: 79,56% birocraţia şi fiscalitatea, 28,93% nivelul investiţiilor mediului de afaceri, 55,98% procesul de creditare a firmelor, 61,63% perspectiva calificărilor, competenţelor şi nivelul de profesionalism asupra forţei de muncă.

Mai mult de o treime (38,61%) dintre IMM-uri au estimat că evoluţia economiei României va fi favorabilă dezvoltării business-urilor lor în 2024, iar 30,57% din IMM-uri au estimat o creştere a nivelului exporturilor anul acesta faţă de 2023.

Rata inflaţiei este măsura variaţiei medii a preţurilor bunurilor şi serviciilor într-o economie într-o anumită perioadă de timp. Pentru anul 2023 datele INS arată o inflaţie în scădere faţă de 2022, dar totuşi foarte ridicată.

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

  1. Mai incet cu pianul pe scari.
    Vezi sa nu patesti ca ăla candidat la Primaria Constanța.
    Constantinescu “puiul galben”.😵😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *