Ministrul interimar al investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a declarat că pentru România este foarte important să încheie renegocierea PNRR cu Comisia Europeană, pentru a evita riscul unei penalizări, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
El a făcut precizările după ce a fost întrebat ce a discutat cu premierul interimar, miercuri, la Palatul Victoria, și care este stadiul renegocierii PNRR.
„Am avut, într-adevăr, întâlnirea cu domnul prim-ministru interimar pentru a-i prezenta stadiul renegocierii privind Planul Național de Redresare și Reziliență. I-am spus domnului prim-ministru interimar că este esențială continuarea procesului de renegociere cu Comisia Europeană, întrucât tehnic, până la sfârșitul lunii mai trebuie să finalizăm aceste demersuri foarte importante pentru țara noastră, astfel încât, dacă închidem tehnic procesul de renegociere, până la sfârșitul lunii iulie să avem decizia de aprobare a Planului Național de Redresare și Reziliență modificat”, a declarat miercuri Marcel Boloș.
El a precizat că, în momentul de față, un guvern interimar nu poate adopta proiecte de lege sau proiecte de ordonanțe de urgență, dar mandatul privind negocierea se aprobă pe bază de memorandum, întrebat fiind dacă acest interimat îngreunează negocierile cu Comisia Europeană.
“Îl vom prezenta în guvern mâine, astfel încât guvernul interimar să continue mandatarea MIPE pentru a putea face demersurile legale în vederea renegocierii PNRR și cred că din acest punct de vedere, formalitățile necesare pentru renegociere le vom avea închise”, a declarat Boloș.
El a precizat, întrebat de programele de finanțare, că “lucrurile merg înainte”.
Importanța renegocierii și riscul penalizării
„Pentru ceea ce înseamnă implementarea programelor de finanțare, aici lucrurile merg înainte. Este pentru România foarte important să închidă renegocierea, pentru că dacă continuăm cu Planul Național de Redresare și Reziliență nemodificat, avem un risc de penalizare, pe care l-am mai menționat, în ceea ce privește implementarea investițiilor de 13,7 miliarde euro. În plus, de renegociere depinde depunerea cererii de plată numărul 4, care prin devansarea unor jaloane și ținte a ajuns la o valoare de 5,7 miliarde euro, ceea ce este foarte important, ca angajamentul nostru pentru luna iunie, cel mult început de iulie, să putem depune această cerere de plată, care are o valoare consistentă de 5,7 miliarde euro, vital pentru ceea ce înseamnă stabilitatea financiară a României”, a afirmat Boloș.