Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Planul Național de Redresare și Reziliență al României va fi aprobat, dar “probabil unele proiecte vor fi scoase”. “(…) nici mie nu mi s-a părut un plan perfect, dar în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziţie, Planul a fost elaborat şi este totuşi un plan rezonabil şi va primi răspuns orice întrebare a Comisiei”, a explicat președintele, citat de News.ro. Iohannis a subliniat că are “pretenţia” ca proiectele care rămân în PNRR să fie realizate. Numărul total de planuri de redresare aprobate de miniştrii de Finanţe din UE a ajuns deja la 16, dar cel al României nu se numără printre ele. De fapt, începând de ieri, unele state au început să primească primele tranșe de bani.
Iohannis a fost întrebat despre o eventuală respingere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
“Vom avea un plan aprobat. Mi s-a părut puţin… unilateral articolul (…) Sunt aşa-numite informaţii pe surse (…), sunt unii care vor să îşi dea importanţă şi dau informaţii senzaţionale mai departe. Da, PNRR-ul nostru ştim, am ştiut de la început că nu este perfect, am spus de acum câteva luni că este foarte bine că s-a depus, că întrebările Comisiei se discută, se caută soluţii, se schimbă anumite părţi din Plan. Da, aşa este, nici mie nu mi s-a părut un plan perfect, dar în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziţie, Planul a fost elaborat şi este totuşi un plan rezonabil şi va primi orice răspuns orice întrebare a Comisiei. Dacă sunt proiecte care nu sunt eligibile, ele se scot din Plan, asta este, nu e foarte complicat”, a declarat şeful statului.
Iohannis a adăugat că “nu tot ce este pus acolo în PNRR la noi va fi realizat, dar ceea ce rămâne – şi asta este pretenţia mea şi am spus-o foarte franc şi miniştrilor – ceea ce rămâne în Plan şi este eligibil şi finanţabil trebuie pus în practică”. “Nu pot să accept să avem un plan care generic este aprobat, banii sunt disponibili, şi să nu realizăm proiectele”, a subliniat el.
“Vom avea PNRR, va fi finanţat, probabil unele proiecte vor fi scoase, dar de abia atunci începe greul, fiindcă aceste proiecte trebuie implementate, trebuie realizate şi într-un timp foarte scurt”, a explicat Iohannis.
Portugalia, Luxemburg şi Belgia au devenit marţi primele state membre UE care au primit primele tranşe din fondul european de relansare în valoare de 800 de miliarde de euro, destinat să ajute statele membre să îşi revină din pandemie şi să facă economiile lor mai verzi şi mai digitale, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Numărul total de planuri de redresare aprobate de miniştrii de Finanţe din UE a ajuns la 16, printre acestea fiind şi planurile depuse de toate marile economii ale blocului comunitar. România nu se numără printre cele 16.