Președintele Klaus Iohannis, despre solicitarea UE de a interzice petrolul rusesc: Spriijim propunerea Comisiei Europene / România va fi pregătită şi va face faţă. Guvernul lucrează la soluţii

Klaus Iohannis - sursa presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei anunţat de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, printre care se regăsește și interzicerea importului de petrol rusesc în alte state, că România sprijină această propunere, iar Guvernul României lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt.

„Propunerea făcută de Comisie este una pe care o sprijinim. Această propunere prevede un aşa numit phase out, adică o renunţare graduală, în următoarele şase luni, la importul de petrol rusesc. Tematica nu este nouă. Despre renunţarea la importurile de petrol şi gaz rusesc se discută de multă vreme şi noi ne-am pregătit pentru această discuţie. Guvernul lucrează la soluţii sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt. Avem variante şi aceste variante evident că sunt în discuţie şi chiar unele sunt în concretizare. România va fi pregătită şi va face faţă, dacă în final se hotărăşte această abordare”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă cu omologul german, miercuri la Palatul Cotroceni, potrivit News.ro.

Preşedintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat că Germania mai are 15% dependenţă de petrolul rusesc, iar aceste cote se restrâng.

„Aveţi dreptate, o mare parte a resurselor de energie, economia germană le-a luat în trecut din Rusia. Cotele se restrâng vizibil şi în prezent, dacă îmi amintesc ultimele cifre, la petrol la aproximativ 15% de dependenţă, astea sunt ultimele cifre ale Ministerului Economiei. 15% dependenţă de Rusia. Este o cifră care s-a redus drastic, iar guvernul federal deja cu privire la această reducere a dependenţei şi în cadrul negocierilor celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, care negociază şi un embargo al petrolului, nu ştiu exact care sunt propunerile şi care prevăd termene diferite de trecere pentru statele care încă depinde de petrolul rusesc. Însă cred că se va ajunge ca, la cel de-al şaselea pachet de sancţiuni, să se concretizeze în următoarele zile”, a explicat preşedintele Germaniei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei în urma războiului declanşat în Ucraina. Astfel, Uniunea Europeană propune interzicerea totală a importurilor de petrol rusesc, într-un mod organizat, prin eliminarea treptată a livrărilor de petrol brut în termen de şase luni şi produse rafinate până la sfârşitul anului. De asemenea, UE elimină Sberbank şi alte două bănci importante din Rusia din sistemul financiar global SWFIT, interzice difuzarea a trei televiziuni importante ruseşti în interiorul Uniunii şi realizează o listă de ofiţeri, militari de rang înalt şi alte persoane care au comis crime de război în Bucea şi care sunt responsabili pentru asediul inuman al oraşului Mariupol. Von der Leyen a vorbit şi despre reconstrucţia Ucrainei şi a propus elaborarea unui pachet de ajutor menit să aducă investiţii masive care să răspundă nevoilor şi reformelor necesare, deoarece PIB al ţării va scădea cu până la 35%-50% doar anul acesta.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Comentarii

 1. Romania e pregatita!
  Insa:
  E prinsa mereu pe picior gresit!
  Vedeti PNRR si Autostrazile!
  Sunt moarte toate!
  A 7, A 8, A 12!
  Trebuia sa poarte un nume!
  Cioturi!
  Sau nici macar cioturi!
  Romania e pregatita!
  Guvernul “mieu”munceste,
  Guvernul “mieu” nu gândeste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *