Xi Jinping face apel la dezvoltarea unei infrastructuri care să salveze economia Chinei

Redacția apr. 27, 2022 0 comentarii
Xi Jinping. Sursa: Facebook

China este pe cale să investească în infrastructură în încercarea de a remedia o economie care se apropie de punctul de rupere din cauza blocajelor Covid, scrie CNN. Președintele Xi Jinping a declarat marți la o întâlnire a înalților oficiali economici că trebuie depuse „toate eforturi” pentru a stimula construcțiile și pentru a promova creșterea economică.

El a spus că infrastructura națiunii este încă „incompatibilă” cu nevoile de dezvoltare și securitate națională, potrivit agenției de știri Xinhua, administrată de stat. Xi a cerut dezvoltarea mai multor proiecte în transporturi, energie și conservarea apei, precum și noi facilități pentru supercomputing, cloud computing și inteligență artificială.

Acesta nu a explicat cât de mult intenționează să cheltuiască China pentru noua infrastructură. Potrivit celor mai recente statistici guvernamentale, investițiile în infrastructură au crescut deja cu 8,5% în primul trimestru al anului 2022 față de un an mai devreme.

Comentariile lui Xi – care rareori prezintă planuri economice detaliate, lăsând asta în seama prim-ministrului său Li Keqiang – indică faptul că Beijingul este din ce în ce mai îngrijorat de înrăutățirea perspectivelor de creștere a țării și se întoarce la o politică pe care a minimizat-o în ultimii ani, reduce presiunea asupra finanțelor administrației publice locale și promovează creșterea prin consum.

Dar blocajele Covid au adus a doua cea mai mare economie din lume „aproape de punctul de rupere”, au scris analiștii Société Générale la începutul acestei săptămâni. Restricțiile dure din Shanghai și din alte orașe mari din China sunt însă doar cea mai recentă lovitură. China simțea deja impactul unei scăderi imobiliare și al unei represiuni asupra întreprinderilor private. Şomajul a atins un maxim din 21 de luni în martie.

O serie de bănci de investiții și-au redus previziunile privind creșterea economiei Chinei în ultima lună. Și Fondul Monetar Internațional a declarat săptămâna trecută că se așteaptă la o creștere de 4,4% în acest an, în scădere față de previziunile anterioare de 4,8%, invocând riscurile din politica strictă a Beijingului zero Covid. Aceasta este cu mult sub prognoza oficială a Chinei de aproximativ 5,5%.

Între timp, analiștii Citi cred că investițiile în infrastructură ale Chinei vor crește probabil cu 8% în 2022, mult mai mult decât creșterea de 0,4% observată în 2021.

„Impulsarea infrastructurii este reală”, au scris analiștii Citi. „Punctul de cotitură pentru acțiunile politice reale poate să fi sosit, iar stimulentele vor veni probabil mai evident de la sfârșitul trimestrului al doilea”.

Aceasta nu este singura mișcare făcută de factorii de decizie chinezi în această săptămână pentru a calma nervii și a stimula creșterea. Luni, Banca Populară Chineză a redus cantitatea de valută pe care băncile trebuie să le dețină drept rezerve la 8% de la 9%. Această mișcare ar crește efectiv oferta de dolari pe piață, iar analiștii cred că decizia este menită să stopeze o scădere rapidă a yuanului.

Moneda chineză a scăzut rapid în ultimele zile, coborând la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020, deoarece creșterea cazurilor de Covid-19 la Beijing a stârnit temeri că țara s-ar putea alătura Shanghaiului și altor orașe mari în izolare.

Foto: Xi Jinping / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.