Pretențiile rușilor pot bloca un acord nuclear cu Iranul avertizează Franța, Marea Britanie și Germania

nuclear. pixabay

Franţa, Marea Britanie şi Germania au avertizat Rusia, sâmbătă, că acordul nuclear cu Iranul poate să pice din cauza solicitărilor Rusiei de garantare a comerţului cu statul iranian, relatează Reuters, citat de News.ro.

Negociatorii au ajuns la etapele finale ale discuţiilor pentru a restabili aşa-numitul acord JCPOA, care a eliminat sancţiunile împotriva Iranului în schimbul limitării programului său nuclear, pe care Occidentul îl consideră o acoperire pentru dezvoltarea bombelor atomice.

Cu toate acestea, sâmbăta trecută, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut în mod neaşteptat garanţii ample conform cărora comerţul rus cu Iranul nu va fi afectat de sancţiunile impuse Moscovei pentru invazia din Ucraina.

”Nimeni nu ar trebui să încerce să exploateze negocierile cu privire la Planul comun de acţiune cuprinzător şi măsuri restrictive (JCPOA) pentru a obţine asigurări care sunt separate de JCPOA”, au anunţat Franţa, Marea Britanie şi Germania – aşa-numitele părţi europene E3 ale acordului din 2015 – într-o declaraţie comună.

”Acest lucru riscă colapsul acordului”, au mai adăugat E3.

Acordul în discuţie ar trebui încheiat cu maximă urgenţă, au mai precizat cele trei state occidentale.

Washingtonul a precizat că nu va fi de acord cu cererile Rusiei.

Discuţiile internaţionale care durează de 11 luni urmăresc să readucă Iranul în conformitate cu restricţiile acordului privind activităţile sale nucleare care avansează rapid şi să readucă Statele Unite în acordul la care au renunţat în 2018, în timpul mandatului lui Donald Trump.

Pieţele de petrol urmăresc îndeaproape progresul discuţiilor pentru a vedea dacă restricţiile la exporturile de ţiţei iraniene ar putea fi ridicate. Acest lucru ar putea compensa pentru întreruperea aprovizionării cauzată de războiul Rusiei din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *