Prețul bateriilor pentru mașinile electrice a crescut cu 20% din cauza cererii în creștere și a războiului dintre Ucraina și Rusia (Tata Motors)

jaguar Sursa foto: Jaguar

Tata Motors, proprietarul mărcilor Jaguar și Land Rover, cel mai vândut producător de mașini electrice din India, a anunțat că prețul celulelor bateriilor a crescut cu aproximativ 20% din cauza creșterii globale a prețurilor materiilor prime, în principal a litiului, care a pus presiune asupra companiei pe termen scurt. .

Shailesh Chandra, președintele unității de afaceri pentru vehicule de pasageri, a declarat pentru Reuters că prețurile celulelor au crescut de-a lungul ultimelor luni și se așteaptă ca acestea să rămână ridicate timp de aproximativ un an.

“Impactul imediat pare să fie o creștere de aproximativ 20% care va avea o presiune pe termen scurt. Acest lucru ar trebui să se modereze într-un an și apoi să înceapă să scadă”, a spus el.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Chandra nu a comentat dacă acest lucru va afecta vânzările sau profitabilitatea companiei, dar a spus că cererea de „mobilitate personală ecologică” crește brusc și se aștepta să compenseze unele dintre costuri prin creșterea utilizării componentelor din surse locale în mașinile sale.

Producătorii de automobile la nivel global se confruntă cu presiuni inflaționiste din cauza costurilor crescânde ale nichelului, cobaltului și litiului, care sunt folosite la fabricarea bateriilor – cea mai scumpă parte a unui vehicul electric (EV) – deoarece cererea depășește oferta.

Acest lucru a fost agravat de invazia Ucrainei de către Rusia, iar analiștii spun că aceasta amenință să încetinească tendința de scădere a prețurilor bateriilor, care ar putea împiedica adoptarea mai largă a vehiculelor electrice, în special pe piețele sensibile la prețuri precum India.

Pe piața în curs de dezvoltare din India, mașinile electrice reprezintă doar 1% din vânzările totale de mașini. Prețurile mari ale bateriilor și o rețea de încărcare insuficientă sunt principalele motive pentru care sunt puțini consumatori și pentru care mai mulți producători de automobile nu lansează încă modele electrice.

Prețurile spot pentru carbonatul de litiu, care este folosit în mod obișnuit la fabricarea bateriilor cu ioni de litiu, au crescut la peste 70.000 de dolari pe tonă în martie 2022, de la aproximativ 10.000 de dolari cu un an mai devreme, potrivit datelor din industrie Benchmark Market Intelligence.

Tata a crescut recent prețul SUV-ului său electric Nexon în India cu peste 300 de dolari – o creștere cu 2% pentru modelul de bază, în urma unor mișcări similare la nivel global ale Tesla și ale chinezilor de la BYD.

Chiar și așa, Tata, care deține peste 90% din piața de mașini electrice din India, se așteaptă ca vânzările de mașini electrice să crească de peste patru ori în acest an fiscal, de la 4.200 de unități anul trecut.

Producătorul de vehicule electrice achiziționează baterii litiu-ion pentru mașinile sale de la Tata AutoComp Systems, care are un joint venture cu Guoxuan Hi-Tech din China pentru a le produce la nivel local.

Chandra a spus că, pe măsură ce reciclarea bateriilor crește în ritm, va exista acces la materii prime dincolo de mine și asta va compensa o parte din presiunea costurilor.

“Vor avea loc vârfuri pe termen scurt. Este bine să ne concentrăm pe tendința pe termen lung, iar prețurile vor continua să scadă”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: