În februarie 2024, prețul cărnii în UE a fost cu 3,3% mai mare decât în februarie 2023. Carnea de porc a înregistrat cea mai mare creștere, de 5,7%, devansând carnea de miel și de capră (+4,5%) și carnea de vită și mânzat (+3%). În schimb, carnea de pasăre a înregistrat o scădere de 1,6% față de februarie 2023.
În ultimii 3 ani, ratele anuale ale inflației pentru carne au fost cele mai mari între aprilie 2022 și martie 2023, cu rate anuale de variație de peste 10%. Cea mai mare rată a fost înregistrată în februarie 2023, când prețul a fost cu 17,3% mai mare decât în februarie 2022.
Creșterea anuală a prețurilor la carnea de vită, vițel, miel și capră a rămas sub 15% în ultimii 3 ani. Prețul cărnii de pasăre (+24,4% în noiembrie 2022) și al cărnii de porc (+18,8% în februarie 2023) a înregistrat fluctuații mai mari.
Rata inflației pentru carne în UE, februarie 2021 – februarie 2024, % din rata anuală de variație.
În februarie 2024, majoritatea țărilor UE au raportat o creștere a prețurilor la carne, comparativ cu februarie 2023. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Bulgaria (+8,2%), urmată de România (+7,7%) și Croația (+7,1%).
În schimb, 3 țări au înregistrat o scădere a prețurilor la carne: Cehia (-5,1%), Finlanda (-2,2%) și Danemarca (-0,6%).
Rata inflației pentru carne, februarie 2024, %, rata anuală de variație.