Prețul cireșelor scade vertiginos. Cezar Gheorghe, Clubul Fermierilor Români: Producțiile sunt foarte bune, depășesc cererea ca volum

cirese

Prețul cireșelor a început să scadă vertiginos, iar dacă la începutul sezonului vedeam oferte de peste 100 de lei kilogramul, acum un kilogram de cireșe poate fi achiziționat și cu aproape 10 lei.

În prezent, prețul cireșelor este cu mult mai scăzut față de anii trecuți. De exemplu, în piețe, în urmă cu două săptămâni, cireșele costau între 13-15 lei, iar în cadrul supermarketuri-lor, potrivit magazinelor online, prețul variază în prezent între 18-20 lei.

Producțiile de cireșe sunt foarte bune în acest an, astfel încât depășesc cererea ca volum, iar prețul scade implicit, a declarat Cezar Gheorghe, consultant în cadrul Clubului Fermierilor Români.

„Piața se compune din cerere și ofertă. Dacă acești doi parametrii se debalansează, prețul crește sau scade. În opoziție firește. Astfel dacă oferta este mare, prețul scade căci cererea este constantă. Invers, dacă oferta este mică, cererea va dori să fie acoperită și implicit prețul creste. O redistribuire a ofertei nu înseamnă că o piață generează scădere prin lipsă (eventual), ci înseamnă că producțiile sunt foarte bune astfel că depășesc cererea ca și volum și astfel prețul scade implicit”, a transmis Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor Români.

Cât costau cireșele în urmă cu o lună

Primele cireșe ajunse în piața agroalimentară Cibin din Sibiu costau în luna mai 175 de lei kilogramul, anunță publicația turnulsfatului.ro,citată de Lanțul Alimentar. Fuctele au fost importate din Grecia și se găseau la un singur comerciant, care susținea că a adus o cantitate limitată, comandată de clienții fideli, cu mult timp înainte. Nici măcar nu le-a pus pe tarabă, le păstrează în lădițe, în spatele tarabei.

„Urmează să și expunem, dar nu am adus multe pentru început. Am adus doar câteva lădițe, în jur de 10 kilograme în total. Pentru că într-adevăr sunt scumpe nu ne permitem să aducem mai multe, să le lăsăm să se strice, iar apoi să le aruncăm. Sunt oameni care ne-au spus de mai mult timp că vor cireșe și atunci am adus și pentru ei. Urmează să mai aducem, în funcție de cerere”, a explicat comerciantul pentru Turnul Sfatului.

„Nu aș putea să vă spun de ce sunt așa de scumpe. Acesta este prețul, cu atât le vindem”, a mai adăugat comerciantul din Piața Cibin.

În Franța, kilogramul de cireșe este 10 euro, adică 50 de lei, potrivit unei fotografii postate pe grupul de facebook „Totul despre pomii fructiferi” de un moderator al grupului, Rolland Bilti, un pasionat al culturii cireșului. Rolland Bilti a fotografiat în 8 mai, într-un magazin Auchan din localitatea Massieux de lângă Lyon, standul cu cireșe vândute în caserolă de 500 g, cu 4,99 euro.

”Să știți că este normal să fie mai ieftine în Franța. Au concurență și alta este clima” a explicat Bilti pentru lantulalimentar.ro.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *