Prețul gazelor naturale în Europa a crescut luni, din cauza îngrijorărilor privind grevele din Franța

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut luni, în contextul în care grevele din Franţa afectează funcţionarea infrastucturii energetice a ţării, ceea ce agravează îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu energie, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Capacităţile de producţie ale centralelor nucleare din Franţa au scăzut la 57% din cauza grevelor provocate de decizia de majorare a vârstei de pensionare, ceea ce a dus la creşterea preţurilor la electricitate pe piaţa locală. În plus, grevele din Franţa au afectat şi activitatea rafinăriilor şi a terminalelor pentru importul de gaze lichefiate. În paralel, meteorologii avertizează că un val de frig va traversa Europa în zilele următoare, ceea ce a făcut ca luni cotaţiile de referinţă la gaze naturale să înregistreze o creştere de până la 5,5%.

În jurul orei 12:52 p.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 3,8% până la 42,65 euro pentru un Megawatt-oră.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Cu toate acestea, Europa a reuşit să traverseze cu succes o criză energetică care la un moment dat ameninţa să provoace întreruperi majore în aprovizionarea cu gaze. Mai sunt câteva zile până la data la care va lua sfârşit, în mod oficial, sezonul de furnizare a agentului termic, iar depozitele de gaze au început deja să fie reumplute pentru sezonul următor, pe primele locuri în acest proces fiind Italia şi Germania. În plus, importurile de gaze lichefiate rămân şi ele la un nivel puternic.

„Contractele de furnizare de gaze pentru perioade mai îndepărtate sunt şi ele în creştere, pe măsură ce se înmulţesc îngrijorările cu privire la lucrările de întreţinere la centralele nucleare din Franţa, în contextul grevelor, ceea ce ace ca încrederea în securitate energetică să aibă de suferit”, susţin analiştii de la firma de consultanţă Inspired Energy.

Cumpărătorii din Europa urmăresc cu atenţie şi calendarul lucrărilor de mentenanţă la instalaţiile de petrol şi gaze din Norvegia precum şi progresele înregistrate la facilitate de export de gaze lichefiate de la Freeport, statul Texas, un mare furnizor de GNL pentru continentul european înainte de a fi oprită anul trecut după un incendiu. Recent această facilitate a reluat operaţiunile doar pentru a fie oprite din nou din cauza unor probleme tehnice.