Prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a atins astăzi un record istoric 833,533 lei/MWh. Scumpire de peste 50% în ultima săptămână

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri, cu livrare în această iarnă, a atins marți un record istoric 833,533 lei/MWh, atrage atenția Asociația Energia Inteligentă (AEI).

Potrivit Asociației, prețul gazelor marfă a crescut pe BRM cu 52%, în ultima săptămână, fiind cu  13% peste prețul gazelor de pe Bursa din Viena.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Această decuplare demască neadevărul prezentat pe parcursul anului 2021, conform căruia „prețurile cresc în toată Europa și este  normal să crească și la noi”, acuză AEI.

În ceea ce privește motivele acestor scumpiri, Asociația menționează lipsa măsurilor specifice pentru situația actuală din piață, dar și cererea suplimentară de gaze din partea Transgaz.

Potrivit AEI, modificarea legislației privind posibilitatea furnizorului să renunțe la licența de furnizare gaze, de către ANRE, împinge micii furnizori, falimentați de Legea Plafonării, să nu-și mai poată achiziționa gazele naturale pentru proprii consumatori și să fie aduși în situația de a li se retrage licența urmare a încălcării legii.

„Această situație absurdă creată artificial aruncă Transgaz-ul în postura de ”Furnizor de Ultimă Instanță Nedeclarat”, prin care acesta trebuie să achiziționeze gaze timp de 5 zile și să le livreze consumatorilor unui furnizor, care, deși a declarat că nu mai poate să furnizeze gaze din lipsă de bani, este forțat de legile ANRE să rămână vânzător fictiv acele 5 zile (adică pe hârtie el vinde gazele, dar în realitate gazele vin de la Transgaz) și doar ulterior să i se poată retrage licența de furnizare și să înceapă livrarea legală de gaze de către un Furnizor de Ultimă Instanță. Această situație face ca pe o piață oricum deficitară în resurse să apară o cerere suplimentară de gaze din partea Transgaz, care trebuie să achiziționeze urgent gazele nelivrate de acei furnizori, care se cer să fie dați afară din piață”, explică Asociația.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: