Prețul gigacaloriei pentru constănțeni, mai mic cu 100 de lei în perioada 1 ianuarie – 31 martie

calorifer, caldura, incalzire, iarna, frig, gigacalorie Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Constănţenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor plăti mai puţin pentru căldură, în perioada 1 ianuarie – 31 martie, preţul gigacaloriei pentru populaţie scăzând de la 450 la 350 lei, relatează Agerpres.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea preţului local al energiei termice furnizate de către societatea Termoficare Constanţa S.R.L., a preţului facturat populaţiei şi a subvenţiei unitare acordate cetăţenilor pentru lunile ianuarie, februarie şi martie 2024 a fost votat în unanimitate, miercuri, de consilierii locali ai municipiului Constanţa.

Conform administraţiei locale, ieftinirea gigacaloriei este datorată lucrărilor de reabilitare a reţelei de termoficare.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Condiţiile tehnice precare ale reţelei au generat mărirea preţului gigacaloriei şi implicit a subvenţiei, astfel încât gigacaloria a ajuns să coste la Constanţa 1.910 lei. În fiecare oră, se pierdeau între 250 şi 450 metri cubi de apă fierbinte, pierderi pe care constănţenii au fost nevoiţi să le plătească atâţia ani la rând. După 50 de ani de folosinţă şi după foarte mulţi ani în care sistemul de termoficare centralizat a creat pagube însemnate, acum se schimbă instalaţia termică a oraşului, se înlocuiesc vechile conducte de transport energie termică. Acest fapt se traduce prin reducerea pierderilor termice, a costurilor şi creşterea eficienţei energetice în întregul sistem. De aceea, primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, va propune aleşilor locali scăderea preţului gigacaloriei pentru populaţie de la 450 de lei la 350 de lei”, transmisese municipalitatea la sfârşitul anului trecut.

Primăria Constanţa a mai informat că preţul gigacaloriei, de circa 1.910 lei, respectiv 450 lei pentru populaţie, a scăzut la aproximativ 1.300 lei, respectiv 350 lei pentru populaţie, scăzând şi subvenţia acordată de la bugetul local.

În municipiul Constanţa, a fost finalizată prima etapă a lucrărilor de termoficare, fiind reabilitate şi modernizate peste 21,6 kilometri tronsoane de reţea termică din magistrala I şi breteaua de legătură între cele două magistrale, cu o valoare a proiectului de aproximativ 115 milioane de lei, dintre care 97 milioane sunt fonduri eligibile.

Etapa a doua vizează reabilitarea tronsoanelor de reţea termică primară din magistrala II de termoficare, ce însumează 12,7 kilometri de traseu (25,43 kilometri conducte). Valoarea proiectului este de circa 116 milioane de lei, dintre care 97,8 milioane sunt fonduri eligibile.

Etapa a treia are ca obiectiv zona centrală a oraşului şi vizează reabilitarea a 4,03 kilometri traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de reţea termică primară şi 3,02 kilometri traseu de conducte secundare pentru 11 puncte termice. Valoarea proiectului este de aproximativ 52 milioane de lei, 43 milioane de lei fiind fonduri nerambursabile.

Etapa a patra are ca obiectiv general reabilitarea unor reţele/ramuri termice secundare, aferente a 12 puncte termice în lungime de aproximativ 23 kilometri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: