Prețul la uleiul de măsline a ajuns la un nou nivel record, după ce o secetă prelungită a afectat culturile din sudul Europei

masline, ulei de masline Sursa foto: Pixabay

Prețurile la uleiul de măsline continuă să crească până la niveluri record, după ce o perioadă prelungită de vreme neobișnuit de uscată în sudul Europei a afectat culturile, scrie Financial Times.

Prețurile europene ale uleiului de măsline au depășit pentru prima dată 4 euro pe kilogram în septembrie, dar acum au urcat la peste 7 euro pe kilogram din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de precipitații în Spania, cel mai mare producător mondial, precum și în Italia și Portugalia.

„Am avut o recoltă foarte slabă, prețurile nu au fost niciodată atât de ridicate, iar îngrijorările se extind dincolo de sezonul pe care tocmai l-am avut”, a declarat Kyle Holland, analist pentru semințe oleaginoase și uleiuri vegetale la Mintec, firma de date despre mărfuri.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Oficialii spanioli spun că efectele devastatoare ale valurilor de căldură și ale penuriei de apă demonstrează urgența abordării schimbărilor climatice, dar alegerile de săptămâna viitoare ar putea instala un nou guvern mai puțin convins.

Problema a devenit un subiect fierbinte în Spania, unde uleiul de măsline este un produs de bază cu o influență supradimensionată asupra sentimentului economic. Organizațiile de știri au realizat o amplă acoperire a locurilor în care consumatorii pot cumpăra cele mai accesibile sticle, pe măsură ce prețurile cresc. Unii investitori importanți au avertizat că schimbările climatice s-ar putea dovedi a fi un sprijin de durată pentru inflația mondială, în parte din cauza impactului asupra prețurilor la alimente și în parte din cauza sumelor uriașe pe care guvernele trebuie să le cheltuiască pentru a le atenua sau a le reduce.

UE afirmă că produce două treimi din uleiul de măsline din lume, iar SUA, Brazilia și Japonia sunt printre principalele destinații. În Marea Britanie, prețul mediu al unei sticle de ulei de măsline a crescut cu 47% în anul care a trecut până în luna mai, potrivit Oficiului Național de Statistică.

Producătorii din sudul Europei dețineau stocuri totale de aproximativ 205.000 de tone de ulei de măsline la sfârșitul lunii iunie, în scădere de la 265.000 de tone la sfârșitul lunii mai, potrivit Mintec.

„Nu pot să reiterez cât de scăzută este această sumă, este complet nemaiauzită pe piață”, a adăugat Holland. Spania a produs doar 620.000 de tone de ulei de măsline în timpul recoltei 2022-23, în scădere de la 1,5 milioane de tone în anul precedent.

Rezervele se reduc cu aproximativ 80.000 de tone la fiecare patru săptămâni, ceea ce înseamnă că stocurile sunt susceptibile de a fi foarte scăzute în cele trei luni înainte de începerea recoltei din acest an, care de obicei durează până în februarie.

Cifrele de producție în scădere înseamnă că perspectivele pentru următorul trimestru sunt sumbre, a declarat Asaja, un grup de lobby agricol. „Există tensiuni pe piață, așa că dacă prețurile se duc undeva, ele vor crește”, a declarat Luis Carlos Valero de la Asaja din Jaén, capitala producției de ulei de măsline din Andaluzia.

O treime din țară se confruntă cu o „secetă prelungită”, potrivit Ministerului Mediului. Nivelul apei din rezervoarele spaniole a scăzut săptămâna trecută cu cea mai mare marjă din ultimele 10 luni.

Regiunile pârjolite ale Spaniei au primit ploi binevenite în luna iunie, reducând stresul hidric asupra măslinilor, dar grupurile de agricultori au declarat că acestea au venit prea târziu pentru a alimenta o creștere a fructelor pe care le produc.

Juan Vilar, analist în domeniul uleiului de măsline și profesor la Universitatea din Jaén, a declarat că prețurile au crescut și din cauza creșterii costurilor agricultorilor din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor și a inflației prețurilor la îngrășăminte, determinate de criza energetică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.