UPDATE: Guvernul a plafonat prețul lemnului la 400 lei/mc

FOTO_ARHIVA_ROMSILVA_LEMNE_FOC_2

Update: Guvernul a aprobat, miercuri, plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, scrie Agerpres.

„În urma discuţiilor din coaliţie şi deciziei cu privire la plafonarea preţului, astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă prin care preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn se stabileşte un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus şi la pelete (…) este maxim 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus”, a afirmat ministrul, după şedinţa Executivului.

El a precizat că această măsură vine în sprijinul cetăţenilor care sunt afectaţi de creşterile de preţuri pe plan naţional, generate de situaţia internaţională de pe piaţa de profil şi de războiul din Ucraina.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

„Creşteri similare se constată pe toate pieţele europene, ne influenţează în mod negativ şi războiul, pentru că am avut cantităţi uriaşe de lemn importate din Ucraina şi această incertitudine a afectat inclusiv piaţa naţională şi este nevoie de un asemenea demers în susţinerea cetăţenilor care pentru sezonul de iarnă folosesc lemnul ca resursă în gospodărie”, a menţionat ministrul.

Potrivit acestuia, preţul plafonat este preţul final la consumator şi se referă la toţi comercianţii, toţi agenţii economici, toate persoanele fizice care vând lemn de foc.

„Este preţul final, se referă la toţi cei care vând lemn de foc. Nu există în momentul de faţă o propunere de compensare, este doar plafonarea preţului”, a subliniat Tanczos Barna.

Ministrul a adăugat că prevederile ordonanţei intră în vigoare în 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Sunt prevăzute sancţiuni pentru agenţii economici care nu respectă actul normativ şi vând lemnul de foc la un preţ mai mare.

Întrebat despre faptul că în proiectul iniţial prevedea plafonarea preţului la 500 lei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că modificarea s-a făcut la solicitarea prim-ministrului. „Este solicitarea premierului României şi ca atare această modificare a fost prinsă în actul normativ”, a afirmat Cărbunaru.

Știrea inițială: Guvernul va plafona prețul lemnului de foc la 400 lei pe metru cub, până la 1 martie 2023, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă. Inițial, proiectul de ordonanță de urgență aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului arăta că prețul va fi plafonat la 500 lei pe metru cub.

„Sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 lei pe metru cub, la 1.500 lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2.000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA”, a declarat Nicolae Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.

Însă, potrivit proiectului publicat de Executiv, prețurile finale facturate se plafonează la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece:

a) lemn de foc;
b) resturi de lemn;
c) tocătură provenită din lemn;
d) rumeguș.

În plus, prețurile finale facturate se plafonează la următoarele produse, după cum urmează:
a) brichete din lemn maxim 1500 lei/tonă cu TVA inclus;
b) pelete din lemn maxim 2000 lei/tonă cu TVA inclus.

Prevederile se vor aplica consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, și următoarelor entități: unități de învățământ publice și private, furnizori de servicii sociale, unități de interes local, unități administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora, unitățile de cult.

Măsurile se vor aplica până la data de 31 martie 2023.

Cei care nu respectă aceste prețuri vor risca amenzi cuprinse între 3.000-5.000 lei.

Prevederile vor intra în vigoare la 10 zile de la data publicării ordonanței de urgență în Monitorul Oficial.

Guvernul susține că, în contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, se constată o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la lemnul de foc şi a produselor derivate pentru încălzire.

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 8% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională.

„Având în vedere faptul că încălzirea pentru populaţie reprezintă o necesitate de viaţă, se impune instituirea unor măsuri de protecție socială în considerarea necesității asigurării garanției respectării dreptului la viață raportat la faptul că încălzirea pentru populaţie, respectiv atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să fie afectate de creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria și obligația să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. De asemenea, ținând cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE și având în vedere că acestea se situează sub media înregistrată în UE, nivelul de trai ajustat după prețurile practicate local, este de 72%, față de media UE”, arată Guvernul.

Executivul susține că pentru administratorii/deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare. Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj/revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc, conform Executivului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Orice economist stie ca cea mai simpla metoda de a aduce penurie este adoptarea plafonarii preturilor.

  2. Este un pret sub pretul de exploatare / achizitie. Asta nu inseamna altceva decat ca lemnul de foc nu se va mai gasi pe piata.

  3. la ora actuala noi cumparam de la depozit lemnele la kg.daca un metru cub de lemn de fag are intre 500 si 600 kg potrivit google iar tona de lemn este 680-700 ron taiate si sparte la noi in teleorman ce au plafonat ?nu mai zic de carbuni care acum o luna ereu 350 ron t iar acum de la 480 ron t in sus dar guvernanti nu se incalzesc cu lemne si carbuni ci cu peleti la care au avut grija sa faca o reducere semnificativa.lemnele care ajung la noi sunt busteni uscati deci au fost taiati anii trecuti si nu vad logica acestor cresteri spectaculoase de pret.nimeni nu se incalzeste cu lemne si carbuni de dragul de ascoate cenusa.acum probabil fiecare depozit va angaja un inginer care sa cubeze lemnele sparte.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.