Prețul locuințelor din Germania va continua să crească, dar cu pași mai mici decât până acum

pixabay.com

Prețurile locuințelor pe piața imobiliară în plină expansiune din Germania par să crească brusc din nou în 2022 și, deși ritmul se va atenua în următorii ani, creșterile vor depăși în continuare inflația generală, a constatat un sondaj Reuters.

Ca și în mare parte din lume, mulți germani au petrecut cea mai mare parte a pandemiei de coronavirus lucrând de acasă, iar cei care își permiteau să se mute au căutat proprietăți mai mari și mai scumpe, ceea ce a alimentat creșterea prețului caselor.

Ani de costuri ultra-scăzute ale împrumuturilor au făcut, de asemenea, mai ieftin pentru oameni să își mărească dimensiunea locuințelor.

Din punct de vedere istoric, piața imobiliară din Germania a fost dominată de chiriași, dar dorința pentru o investiție sigură, împreună cu speculatorii, a crescut în ultimii ani, adăugând forță boom-ului pieței imobiliare.

Isabel Schnabel, membru al consiliului Băncii Centrale Europene, a declarat în februarie că banca trebuie să ia în considerare creșterea prețurilor la locuințe atunci când evaluează inflația.

O mare parte dintre sondaje au fost efectuate înainte de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce ar putea întârzia – sau limita – orice considerație a BCE privind o politică monetară mai strictă. Și, la rândul său, poate susține piața imobiliară pe termen scurt.

Prețurile locuințelor au crescut cu aproximativ 10% anul trecut și au fost prognozate să crească cu 6,3% în acest an, potrivit sondajului Reuters. Este de așteptat ca acest ritm să scadă la 4,5% anul viitor și apoi la 2,8% în 2024.

„Prețurile locuințelor vor continua să crească, deși într-un ritm oarecum mai lent decât în ​​anii precedenți”, a declarat Carsten Brzeski, șeful macro global la ING. „Atât relația dintre cerere și ofertă, alimentată în prezent de o stagnare a ofertei, cât și costurile ridicate ale materialelor de construcții, ca și lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru care locuințele eficiente din punct de vedere energetic joacă un rol major, vor continua să conducă la creșterea prețurilor locuințelor în anii următori”.

Germania ar trebui să limiteze o explozie a prețurilor locuințelor prin stabilirea de plafonuri la creditele ipotecare și forțând băncile să acumuleze mai mult capital, a declarat luna trecută organul de supraveghere al stabilității financiare al Uniunii Europene.

„Raportul dintre prețul locuinței și venit este chiar mai mare decât în ​​timpul boom-ului imobiliar din anii ’90, în special în orașele mari”, a declarat Marco Wagner, economist senior la Commerzbank.

„Pentru a încetini semnificativ activitatea, este necesară o creștere bruscă a ratelor dobânzilor, ceea ce nu este de așteptat”, a declarat Pekka Sagner, economist pentru politica imobiliară și economia proprietății la Institutul Economic German.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *