Prețul mediu al producției agricole din UE a scăzut cu 3% în al doilea trimestru al anului față de aceeași perioadă din 2023

tanar fermier agricultura agricol teren ferma porumb cereale (4) sursa foto: Arhivă personală/ George Eduard Chiriță

În al doilea trimestru al anului 2024, prețurile agricole din UE au scăzut atât pentru producție, cât și pentru inputurile care nu sunt legate de investiții. Prețul mediu al producției agricole a scăzut cu 3% în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu același trimestru din 2023.

În această perioadă, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (inputuri care nu sunt legate de investiții, cum ar fi energia, îngrășămintele sau furajele) a scăzut cu 7%. Cu toate acestea, aceste scăderi au fost ceva mai puțin accentuate decât în cele două trimestre anterioare.

După o perioadă de creșteri puternice ale prețurilor agricole în 2021 și în primele trei trimestre din 2022, ritmul de creștere a încetinit și prețurile au început în cele din urmă să scadă. Recentele scăderi ale producției agricole și ale costurilor factorilor de producție sunt în direcția unor niveluri mai calme, anterioare anului 2021.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

O analiză mai atentă a datelor arată o evoluție contrastantă a prețurilor produselor agricole în al doilea trimestru din 2024 comparativ cu același trimestru din 2023. Scăderi importante au fost înregistrate în cazul prețurilor ouălor (-15%), cerealelor (-14%) și plantelor furajere (-13%). În schimb, penuria de aprovizionare a dus la creșterea continuă a prețurilor la uleiul de măsline (+41%) și cartofi (+10%).

În general, prețurile fructelor și legumelor au suferit modificări modeste (+3% pentru fructe și, respectiv, -1% pentru legume), deși au existat contraste notabile pentru anumite produse. În categoria fructelor, cea mai mare scădere față de aceeași perioadă din 2023 a fost înregistrată la lămâi și lime (-48%), iar cea mai mare creștere a fost înregistrată la fructele din climatele subtropicale și tropicale (+51%). În ceea ce privește legumele, s-au înregistrat scăderi abrupte ale prețurilor la ceapă (-46%) și roșii (-27%), care au contrastat cu creșterile puternice ale prețurilor la leguminoasele proaspete (+39%) și conopidă (+35%).

Dintre inputurile care nu sunt legate de investiții, cele mai abrupte scăderi de prețuri au fost înregistrate la îngrășăminte și amelioratori de sol (-19%) și la furaje (-13%).

La nivel național, majoritatea țărilor UE (17 din 25 cu date disponibile) au înregistrat o scădere a prețurilor producției agricole în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu același trimestru din 2023. Cele mai mari scăderi ale prețurilor au fost înregistrate în Ungaria (-13%), Polonia (-12%) și Cehia (-10%).

În schimb, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Grecia (+8%), Letonia (+4%), Cipru și Irlanda (+3%).

Change in the quarterly agricultural price indices, Q2 2024 compared with Q2 2023, %. Chart. See links to full datasets below

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: